Обмисля се пакет от мерки в защита на зеленчукопроизводителите, ако до довечера те бъдат готови, във вторник председателят на аграрната парламентарна комисия Светла Бъчварова ще се срещне със земеделците от Сливо поле, съобщи вчера депутатът Добрин Данев. В противен случай разговорът с протестиращите ще се състои по друго време.
Според Добрин Данев земеделските производители има от какво да са недоволни. По негова информация обаче зеленчуковите протести били провокирани и от политически ангажирани лица. В Сливо поле например подклаждали огъня хора, които самите към момента нямали своя нереализирана продукция.
В отговор на земеделските протести предприехме мерки срещу контрабандния внос и в Южна България, това вече дава резултат, коментира още Данев, който е член на парламентарната аграрна комисия. Колкото до Русе пък се очаквало евтината продукция от Румъния до края на седмицата да свърши и да се отвори пазарът за българската стока.
Обсъждали се и законови мерки, които да регламентират задължението търговските вериги да пазаруват от местни производители. Ползваме чуждия опит, например в Париж супермаркетите имат задължението да зареждат от производители в радиус 30 км около столицата, каза Данев.
Той подчерта, че правителството ще предложи и по-големи субсидии за зеленчукопроизводителите и животновъдите, което ще направи по-конкурентни цените им. Друга възможност е земеделците да осъзнаят, че като се сдружат, могат да преборят прекупвачите, каза русенският депутат. Той напомни, че за такива организации Европа дава средства.