Ще работя за развитието на Русе и затова градът ни да има силно държавно лоби. Ще разчитам много на екипа на областна администрация, на кметовете и на общинските съвети. Тези бяха първите думи на новия областен управител Венцислав Калчев след официалната церемония днес по встъпването му в длъжност.
Бившият областен управител Стефко Бурджиев веднага след тази реч му завеща „златната“ статуетка, която тази година областта получи като най-прозрачна администрация, с пожеланието и през следващата година тя да остане в кабинета. Доколкото зная, ако това се случи още една година, тя ще остане завинаги тук, така че ще работя за това, обеща новият губернатор.
По-рано, в точно в 9 часа сутринта, Венцислав Калчев и двамата русенски депутати от Коалиция за България Добрин Данев и Екатерина Заякова бяха посрещнати от и.д. областния управител Андриан Райков, заместника Веско Маринов и от бившия губернатор Стефко Бурджиев, от местната власт. Служителка на администрацията лисна менче, за да му върви по вода, друга го посрещна с хляб и сол.
Веднага след като прекрачи губернаторския кабинет, предшественикът му Стефко Бурджиев му връчи ключа от него. Кметът Пламен Стоилов му подари картина с Паметника на свободата, председателят на Общинския съвет Васил Пенчев - бухал, символ на мъдростта, а от Андриан Райков, който изпълняваше функциите на областен управител, получи комплект химикалки, за да подписва повече европейски проекти.
След официалната церемония старата областна управа запозна новия губернатор с всички инициативи и проекти, по които се работи в момента. В зала 1 Калчев се срещна с всички служители на администрацията. Така завърши сдаването и приемането на властта.