Най-популярният и най-продаван автомобил в Европа - „Фолксваген Голф“, празнува своя 40-годишен юбилей през тази година. Моделът излиза на пазара за първи път през 1974 година, има 7 поколения и е продаден в над 30 млн. екземпляра.
Пускането на първото поколение „Голф“ се определя като революционна стъпка за марката, тъй като от модел със задно поставен двигател с въздушно охлаждане и задвижване към задните колела, каквато е „костенурката“, компанията преминава към напълно нова концепция - предно разположен двигател с водно охлаждане и предно предаване.
Моделът, кръстен на атлантическото топло течение Гълфстрийм, излиза на пазара във време, в което цените на бензина вървят стремглаво нагоре, а западните икономики са в криза. Това дава на малкия икономичен модел силен старт на пазара, като популярността му в цял свят продължава да расте.
През 1983 година се появява „Голф“ II, който се произвежда до 1991 г. Втората генерация е еволюция на първата, като при нея се появяват системи като ABS и задвижване на четирите колела.
Третото поколение на модела се произвежда между 1991 и 1997 година. То внася в гамата редица нови технологии за пасивна и активна безопасност, сред които въздушна възглавница. Именно тук се появява и първият TDI двигател.
През 1997 година излиза „Голф“ IV. Той представя нов дизайн, който постепенно се интегрира в цялата гама от модели на марката. При него се появяват за първи път системата ESC и скоростна кутия с два съединителя.
Следващото поколение - „Голф“ V, излиза през 2003 година и се произвежда до 2008 г. То е първото с лазерно заварена конструкция, която гарантира с 35% по-голяма степен на усукване на купето. Тук за първи път се появява и икономичната версия BlueMotion.
Предпоследното поколение на „Голф“ излиза през 2008 година и до голяма степен е базирано на предшественика си. Въпреки критиките, че това не е напълно нов модел, „Голф“ VI има с какво ново да се похвали - максимални 5 звезди при краш-тестовете на EuroNCAP и широко навлизане на бензинови TSI и дизелови TDI двигатели с директно впръскване на горивото.
През 2012 година на пазара излезе „Голф“ VII. Той заложи на изцяло нова платформа, която му позволи да бъде едновременно по-голям, по-лек и по-икономичен. Моделът получи и редица нови системи, които го направиха най-технологичното поколение в историята на колата. А това не остана незабелязано от автомобилния свят, който възнагради германския модел с редица награди, сред които и „Кола на годината в Европа 2013“.
Новото поколение на модела се появи и в напълно нови версии, сред които хибридна и напълно електрическа. Ежедневно от поточните линии на „Фолксваген“ излизат по 2000 представителя на бестселъра.