В Европа воланът трябва да бъде или отляво, или отдясно - без значение дали движението е ляво или дясно. Европейските държави нямат право да задължават гражданите си да правят промени на дирекцията заради сигурността. Това реши Европейският съд в Люксембург и така сложи точка на дилемата да бъдат ли позволени десните волани на континента.
Срещу тях в много страни има сериозни брожения от експерти по пътна безопасност, които изтъкват, че десният волан влошава видимостта на водача и превръща автомобила в много рисков участник в движението, особено при изпреварване. Колкото и приспособления да се предлагат за допълване на липсващата видимост, те не могат да заменят естествената на движение с нашата организация шофьорска позиция вляво по посока на трафика, посочват специалистите.
Повод за решението на съда в Люксембург станаха ограничения на автомобилите с десни волани в Полша и Литва. Там водачите от страни като Великобритания са задължени със закон да променят позицията на волана си преди регистрацията - така че шофьорът да бъде винаги отляво. Според Европейската комисия по този начин се създава пречка за свободното движение на стоки. Европейският съд уважава молбата и се произнася, че ограниченията са неправомерни. С аргумента, че подобни предписания не били в хармония със законодателството на ЕС.
И при употребявани автомобили, които вече са регистрирани в страна с ляво движение, Европейският съд не вижда причина за смяна на дирекцията. Полша и Литва не са успели да докажат, че по този начин се застрашава сигурността на движението. Опасността от инциденти би могла да бъде намалена посредством допълнителни огледала и промени по фаровете и чистачките.