Д-р Красимир Миланов е роден в Русе през 1972 г. Завършил е Факултета по дентална медицина на Медицинска академия-София. Има призната специалност „Орална хирургия“, защитена пред републиканския специалист по лицево-челюстна хирургия проф.Угринов в болница „Св.Анна“ в София и доц.Факих от Факултета по дентална медицина. Д-р Миланов е член на Сдружението на оралните и лицево-челюстни хирурзи и е активен участник в редица международни конгреси и специализации по имплантология в света.

- Д-р Миланов, вярно ли е, че изцяло циркониевите импланти са най-новият писък на модата в имплантите?
- Така е, но не е въпрос на мода, а на развитие на имплантологията. Това е областта, в която наистина технологиите навлизат с изключителна скорост и всичко става все по-добро за пациентите. Мястото на добре познатите импланти от титан се заема от циркония -  изключително здрав материал, който не съдържа метал.
Циркониевият оксид е химично съединение, съдържащо редкия елемент цирконий. Той е с висока устойчивост и има приложение в промишлеността, медицината и космическите технологии. Клиничните изпитания и изследването на материалите доказват, че използването на циркониев оксид гарантира безопасно, дълготрайно и стабилно зъбно възстановяване. Циркониевият оксид се отличава с невероятната си якост, изключителна устойчивост на счупване, има здравина и лекота, превъзхождащи стоманата. Той не отделя йони в организма за разлика от титана.
- Когато е в устата на човек, как се приема от организма?
- Алергичността към него е равна на нула и това го прави подходящ за хора, които имат алергия към метал. Самият химичен елемент цирконий е преходен метал, но химичното съединение циркониев диоксид не съдържа метал - то е биокерамика, което означава, че не е проводник и не генерира електрически заряд и няма опасност от корозия. Циркониевият оксид притежава прозрачност за разлика от метала и е най-близък до естествените зъби - не се променя при различните светлинни условия /дневна или изкуствена светлина/, както се случва това с другите титаниеви импланти. При неговото поставяне се избягва и неприятното тъмно оцветяване в областта на венците. Дори при отдръпване на костта и венеца частта, която се вижда, наподобява естествен зъбен корен.
Имплантът се изработва изцяло от този материал и отдолу няма метал, който да прозира и да сивее, както е при титана. Затова изкуственият зъб стои като естествен. От 20 години цирконият се използва в  ортопедията за направа на изкуствени стави.
- За кого са подходящи зъбните импланти от цирконий?
- Изключително в естетичната зона отпред, но има фирми, които са разработили импланти от циркониев оксид за дисталните моларни участъци /кътните зъби/. Хората рано или късно през своя живот стигат до момент, в който са загубили един или няколко зъба. Решаването на този проблем може да се осъществи по няколко начина - чрез мост /в този случай недостатък е, че трябва да се изпиляват съседните здрави зъби/, чрез частични или тотални протези /за съжаление подвижни/, чрез поставянето на зъбен имплант. Последният в повечето случаи е най-добрият и оптимален вариант за лечение на липсващ зъб. Преимуществата са, че не се изпиляват съседните естествени зъби, а също така предпазва и от загуба на кост.
Имплантът действа като естествен зъбен корен, който прехвърля дъвкателните сили и запазва костта здрава. Естествено решението за поставяне на имплант трябва да бъде обсъдено с хирург-имплантолог и протезист. Те са специалистите, които могат да предложат различни варианти според индивидуалните особености на всеки.  Избира се добра имплантологична система и се преценява размерът на имплантите, които ще се поставят в конкретния случай.
- Има ли различни варианти?
- Съществуват много и най-различни имплантатни системи. Не бива да се робува на марката. По-важен е начинът на точно изпълнение на хирургичния протокол. Всеки пациент трябва да знае, че поставянето на зъбни импланти е безболезнена процедура, защото се извършва под упойка. На пациента се дават инструкции и указание как грижливо да почиства зъбните импланти и да спазва стриктна орална хигиена, защото успеваемостта на процедурата зависи изключително много и от личната отговорност на пациента. Още едно предимство на циркониевите импланти е, че повърхноста им е без пори  както при титаниевите и не задържат бактерии. Това намалява опасността от периимплантит - отхвърляне на импланта. В заключение искам да подчертая, че опитът, който има гилдията с поставянето на импланти от цирконий, е малък, но това е една правилна стъпка напред.