Вижте какво се съдържа в телешки шпек: птиче мом /каквото и да значи това съкращение/, месо от ЕРД /едър рогат добитък/ 40%, вода, говежда лой 12% и ред други добавки и Е-та, сред които и нитритна сол! С тези думи дойде в редакцията Таня Пасева с двете си малки деца, за да се оплаче от стоките, които се предлагат в магазините. Продуктът бил закупен от дядото в семейството, който за разлика от нея нямал навика да чете етикетите. Да не говорим, че дребният шрифт би го затруднил дори при най-добро желание.
Изумена съм как може в телешки салам да има птичи продукт, възмущава се майката, която внимава децата й да се хранят здравословно. Според нея наименованието на шпека е силно подвеждащо. Вярно, има месо от едър рогат добитък, но то едва ли е телешко, разсъждава жената. Най-притеснена е обаче от изброените консерванти, овкусители и оцветители, защото знае, че това е химия.
Впрочем „птиче мом“ означава пилешко машинно обезкостено и това не е вредно, но пък как ви звучи телешки салам с птиче месо?! Да не говорим, че не е ясно колко е процентното му съдържание, тъй като то не е отбелязано на етикета. От етикета не се разбира също колко са останалите добавки - консерванти, подобрители, оцветители, емулгатори. Всички експерти предупреждават колко е важно добавките в колбасите да не надхвърлят препоръчителните дози, само че обикновеният потребител няма как да разбере дали това е така.
От етикета на нашия телешки шпек например разбираме, че в него има нитритна сол или натриев нитрит. В каква доза обаче, не е ясно. Според специалистите нитритната сол е потенциално канцерогенна. Когато попадне в силно киселинната среда на стомаха, се превърща в нитрозамин, за който се твърди, че силно повишава риска от рак на панкреаса. Затова експертите препоръчват да се използва в минимални количества, а в някои държави употребата й е забранена. Нитритите пък са особено опасни за малки деца.
Натриевият нитрит е консервант, познат още като Е 250. Използва се и калиев нитрит, който е Е 249. За разлика от нитратите, нитритите са многократно по-токсични, но по-ефикасни. Специалисти твърдят, че те се влагат почти във всички колбаси и пакетирани меса. Нитритната сол успешно наподобява вкуса на готварската сол, защото е солена.
Саламът е закупен от една от търговските вериги в Русе, а е произведен от „Центромес“ ООД - Велико Търново. Таня Пасева не може да има претенции към продавача, още повече че същият продукт се предлага и в други магазини. Тя обаче иска да предупреди хората внимателно да четат етикетите, преди да купят каквото и да е.
Все пак трябва да се има предвид, че шпек за 8 лева килограма, колкото е цената на пилешко-телешкия продукт, няма как да е от високо качество.