100-годишен юбилей отпразнува вчера Станка Стоянова от Средна кула. Редом до нея на празничната трапеза беше най-малкият член на фамилията - нейната тримесечна пра-правнучка, която послушно наблюдаваше стълпотворението от гости. Освен многото роднини и близки, в дома си възрастната жена посрещна и кмета на Русе Пламен Стоилов, заместничката му Даниела Шилкова и секретаря на Общината Димитър Генков.
„Знам, че обичаш да слушаш радио, затова ти подарявам CD-плейър с два диска народна музика“, обърна се към рожденичката Стоилов. Баба Станка пък му отвърна, че не пропуска новините.
Освен CD, кметът поднесе на юбилярката букет, поздравителен адрес и грамота за дълголетие и мъдрост. Зам.-кметът Шилкова пък, в синхрон с икономическия си ресор, й връчи плик с пари.
Възрастната жена обаче не пропусна да отбележи, че ден по-късно /днес, 4 април - б.а./ рожден ден празнува самият Стоилов и от името на цялото семейство му поднесе за подарък Библията.
„Това е един от най-хубавите подаръци, които съм получавал. Кръстен съм като малък и много ценя църквата и религията, макар че съм израснал в години, когато повече църкви се събаряха, отколкото строяха“, коментира Стоилов. Той подчерта, че това е втората стогодишна юбилярка на територията на община Русе, на чийто рожден ден присъства. На първо място сред дълголетниците е 110-годишната баба Карамфила от Николово.
Освен свещеното писание, баба Станка даде и житейски съвети на кмета, като му заръча да не се ядосва и когато има спорове, да си мълчи. Съвет, който Стоилов откровено призна, че едва ли може да изпълни. Освен спокойствие, вековната юбилярка сподели, че в рецептата й за дълъг живот присъства хапването на постни храни, мед и боза, като е изключила напълно алкохола от менюто си. Баба Станка е отгледала 5 деца, има 10 внуци, 12 правнуци и 2 пра-правнучета.