Бившият директор на Областното пътно управление Минчо Минчев е уволнен незаконно. Затова заповедта, с която е махнат от ръководния пост, трябва да бъде отменена. Това реши Русенският административен съд и осъди Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/. Решението обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд.
Заповедта за уволнение на Минчев е от 21 декември. В нея се посочва, че той е навършил пенсионната възраст и затова трябва да отстъпи поста си. Оказва се обаче, че Минчев е все още далеч от пенсиониране - най-малкото, защото към момента на връчване на заповедта е на 61 години и 9 месеца, въпреки че има достатъчно натрупан стаж да излезе в пенсия. Затова съдът сметна, че изобщо не е имало предпоставки той да бъде уволнен, и отмени заповедта, с която са му прекратени служебните правоотношения.
„Човек трябва да се бори за правата си, затова оспорих уволняването си в съда“, коментира за „Утро“ Минчев.
Ръководният пост в момента временно заема Ростислав Стефанов, който едновременно ръководи Областната пътна служба и остава постоянен директор на Беленската районна. Докато Минчев беше в болнични, преди да бъде уволнен, управлението бе поверено на неговия предшественик Пламен Петков. Няколко месеца след това обаче той се върна на поста си на главен експерт в дирекция „Разрешителни режими и безопасно движение“ към АПИ и като изпълняващ длъжността директор бе определен Стефанов.
Както „Утро“ писа, уволнението си атакува в съда и бившият шеф на ДАИ-Русе Валентин Атанасов. Съдът се произнесе в негова полза - че отстраняването му от ръководния пост е незаконно, а посоченото основание - съкращаване на щата изобщо, не е основателно. Според съда обаче новата структура на ДАИ не е основание за освобождаване на Атанасов, защото длъжността му не се променя, ново е само наименованието й.