Ниските цени на доматите това лято се дължат единствено на свръхпроизводство, а внос почти липсва, заявиха за „Утро“ търговци от Кооперативния пазар. Според тях предлагането от страна на местните производители е толкова голямо, че прави пласирането му за крайните клиенти невъзможно. „На целия пазар няма да намерите вносни домати, всички продават български. Няма и защо да се занимаваме с внос, като има достатъчно евтино родно производство. Това лято липсва гръцка и турска стока. Краставици, обратно - липсват и затова цената им се задържа висока“, каза местен търговец. Той продаваше отлични български домати по 55 стотинки килото.
Резките температурни разлики през пролетта са друга причина за воплите на производителите в момента. Студената пролет увеличи разходите за отопление на оранжериите. Полските домати обикновено излизат на пазара в началото на юни, когато цените са още високи. Сега това става с около месец закъснение. А миналата година имаше и болести по доматите, затова цената им остана близо 2 лева цяло лято. Сега с производството всичко е наред.
Гръцките домати се познават лесно по зелените дръжки, каквито имат всички пристигащи у нас в щайгите. Турските домати пък се различават по острите връхчета. В Румъния се гледат нашите сортове, но климатът в северната ни съседка е по-неподходящ за отглеждане на зеленчуци и няма начин тамошните производители да извадят стоката си преди нашите.
На големи вносители с тирове разчитат само търговските вериги, които искат гаранции за постоянна доставка на големи количества, които нашите разединени производители не могат да предложат.
Както „Утро“ писа, производители от региона се канят да блокират Дунав мост в сряда ако не се вземат мерки срещу вноса на евтини зеленчуци, който подбива цените на продукцията им.