След като няколко години поред продавачите сваляха офертите си за предлаганите апартаменти, за последните три месеца статистиката, водена от Imot.bg, отчита леко покачване в повечето квартали. Разликите не са големи, от порядъка на 5-20 евро на квадратен метър. Все пак, може да се твърди, че новата тенденция е налице. Тя се потвърждава и от официалните данни на Националния статистически институт, които показват минимални покачвания на средните цени на жилищата в Русе.
Най-скъпият район в града продължава да бъде „Алеи Възраждане“. И докато през март средните оферти за апартаменти в него са били на ниво 513 евро за квадрат, сега индикаторът показва 533 евро/кв.м. В „Здравец Изток“, средната цена се покачва от 327 на 340 евро/кв. В „Родина 1“ повишението е с 9 евро/кв. от 347 на 356. В „Родина 2“ цените се покачват с 4 евро/кв.м, а в „Ялта“ - от 475 на 485 евро/кв.м.
Изключение от общата тенденция са крайните квартали „Дружба“ и „Чародейка“, където средните оферирани цени продължават да се понижават. Предвид намаляващото население на Русе явно е налице още една тенденция - живеещите в отдалечените райони да се местят към по-престижните квартали на града. Според брокери, интересът към жилища в „Дружба“ и „Чародейка“ почти няма, докато в по-централните райони евтините жилища са вече разпродадени и търсенето на апартамент на сметка може да отнеме доста време.