Досегашният главен инженер на „Топлофикация Русе“ Георги Недев ще бъде новият изпълнителен директор на дружеството, научи „Утро“. В тричленния управителен съвет влизат още бившият зам.-кмет Александър Неделчев и Ангел Ангелов, който досега представляваше в централата Христо Ковачки.
Георги Недев е в „Топлофикация Русе“ вече над 20 години, през които се издига от енергетик, началник цех, ръководител направление „Електро и топлопроизводство“. От 9 години е главен инженер. За поста усилено се спрягаше бившият кмет Божидар Йотов, но решението на собственика очевидно е било да се довери на енергетик от кариерата. Не се оправда и очакването на борда да влезе някогашният директор на дружеството Константин Велев.
Председател на новия борд на директорите ще бъде сегашният общинският съветник от БСП Александър Неделчев, който доскоро се спрягаше за областен управител. Неделчев бе икономически зам.-кмет в екипа на Божидар Йотов. По образование е магистър по руска филология, със следдипломна специализация с придобита професионална квалификация по международни икономически отношения от УНСС. Работил е в Митница Русе, бил е и зам.-председател на Съвета на директорите на БРП.
Ангел Ангелов е бивш директор на „Топлофикация Враца“.
По информация на „Утро“, на купувача „Топлофикация Плевен“, зад която стои енергийният бос Христо Ковачки, вече са прехвърлени 51% от акциите на русенското дружество. „Мечел“ засега запазва 49% от капитала като особен залог за бъдещи вземания.
Според първоначално обявените параметри на сделката, „Топлофикация Плевен“ трябваше да плати 27.7 млн. евро за 100% от дружеството. Купувачът поемаше и инвестиционните ангажименти на русенската фирма и се задължаваше да плаща за доставките на въглища от „Мечел Карбон“, като стойността на дългогодишния договор е 14.3 милиона евро.