Тютюнопроизводители от региона ще се съберат на Дунав мост на 11 юли, за да протестират срещу това, че България не е включена в списъка с държавите, които да получават европейско субсидиране за производство на тютюн. Граничният пункт в Русе е едно от четирите места, определени за действия от националната браншова асоциация. Акцията ще включва символично палене на бали с тютюн и евентуално спиране на движението за известно време. Дали ще се премине към пълно блокиране на границата, протестиращите ще решават на място в зависимост от това дали има чуваемост за исканията им. Русенци обаче трябва да имат предвид, че около часа на акцията - 9,30 на 11 юли, движението може и да е затруднено.
В понеделник ще изпратим уведомителните писма до общините, в които ще се проведат протестите. Исканията ни ще бъдат изпратени и до европейските институции, тъй като разрешаването на проблема зависи от тях. Категорично искам да заявя, че протестът няма никакви политически цели, затова не го правим пред парламента или Министерския съвет, заяви за „Утро“ председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. Според него вина за настоящото положение имат преговарящите с ЕС от всички правителства досега. По същия начин от списъка за евросубсидии са изключени и свиневъдите, и производителите на розово масло, обясни той.
Филев начерта два възможни сценария за успешен финал на протестите. Първият е на предстоящия съвет на министрите на ЕС през септември, който ще обсъжда общата селскостопанската политика за следващия програмен период, да бъдат предложени и гласувани съответните промени. Другият начин за решаване на проблема е да се субсидират тютюнопроизводителите с национални доплащания от държавния бюджет, като част  от събраните от акциза върху цигарите средства се върнат обратно на бранша.