Основният ремонт на Дунав мост отново се отлага, този път за 2014 година. Поне от румънска страна имало такова уверение.
При посещението си през май румънците заявиха, че за своя участък имат осигурени 10 млн. евро европейско финансиране, каза шефът на Областно пътно управление Минчо Минчев. Той уточни, че ние също имаме готов проект отпреди 6 години, който вероятно трябва да се осъвремени, и ще се постараем да рeхабилитираме и нашия участък едновременно със съседите.
През април, когато в българското трасе на моста се отвори дупка в резултат на конструктивни проблеми, представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ признаха, че след 60 години екстремна експлоатация основният ремонт е наложителен. Агенцията обаче не се ангажира със срок, а само отбеляза, че той ще зависи от осигуреното финансиране и от пускането на алтернативния Дунав мост 2. Видинският мост вече отворен, но очевидно парите остават проблем.
Според Минчо Минчев конструкцията и авариралата фуга са напълно възстановени, така че опасност за преминаващите по моста автомобили няма. Той подчерта, че в румънската част дори има повече проблемни участъци, затова там са взети мерки за преасфалтиране, докато започне основният ремонт.