В Русе, който е областен град и център на планов район, няма нито един детски ендокринолог, гастроентеролог и хематолог, а техните функции изпълняват специалисти, които са решили да работят и с деца, съобщиха вчера родители на деца с аутизъм по време на информационната кампания за това здравословно състояние. Те допълниха, че нужда има и от стоматолог, който да работи в екип с анестезиолог, тъй като децата с аутизъм трудно могат да бъдат лекувани без упойка. За да почистим зъбния камък на Алекс, пътуваме до Велико Търново, тъй като само там има такъв кабинет и единствено ни е нужно направление от психиатър - останалото се поема от Здравната каса, допълни майката Ренета Велева.
Родителите казаха още, че с увеличението на детските надбавки всъщност не са усетили помощ за семействата си, тъй като разликата от близо 50 лева вече прехвърляли към аптеките. Здравната каса всеки месец променя списъка на безплатните лекарства и сега трябва да доплащаме за медикаментите, от които се нуждаят децата ни, поясниха майките.
Във вчерашния ден за повече информираност на обществото за аутизма доброволци на Българския червен кръст раздаваха листовки, в които се разяснява що е то аутизъм и с какво хората с тази диагноза са по-различни от останалите.