Община Русе е пуснала поръчка по договаряне без обявление за доставка на дезинфектанти, почистващи и перилни препарати, санитарни материали за администрацията си и общинските структури на бюджетна издръжка.
Единствената фирма, до която е пусната поканата, е „Санси“ - същата, която извършва обработката срещу комари и кърлежи. Въпреки отсъствието на конкуренция, нарушение на закона обаче няма, защото той позволява такова пряко договаряне, когато веднъж обявената вече поръчка е била прекратена поради липса на кандидати или когато те не отговарят на условията. Законът поставя и още едно изискване - при договарянето първоначално обявените условия да не се променят по същество.
В конкретния случай е била обявена обществена поръчка, но никой не е подал оферти. Затова ще се преговаря със „Санси“, но се очертавали трудни разговори, защото печалбата е малка.
Провалената процедура за доставка на дезинфектанти, перилни препарати и санитарни материали е за сумата от 296 213 лева с ДДС за срок от 2 години. Тя включва 138 различни артикула, които са предназначени за 43 структури - Общината, общинските предприятия, детски градини и ясли, старчески и социални домове.
Общинарите си обясняват липсата на интерес към мащабната доставка с двегодишния период на договора. През цялото това време цените не могат да се променят, а ако междувременно пазарните стойности на артикулите скочат, разликата ще остане за сметка на доставчика.