Ботев Пловдив постигна първа победа за България в европейските клубни турнири през новата кампания, след като победи казахстанския Астана като гост с 1:0 в първия мач между двата тима от първия предварителен кръг на турнира за Лига Европа.

Още в 9-ата минута Фокси опита да изведе Нузербайев, но той беше изпреварен от Сивард Спрокел. След това, домакините имаха няколко центрирания пред наказателното поле на Ботев, които за щастие на българския тим не доведоха до сериозна опасност за Адам Стаховяк. В рамките на 4 минути пък Галчев и Вандер Виейра имаха възможност да нанесат удари по посока вратата на Астана, но неуспешно. В 30-ата минута Фокси можеше да вкара за Астана, но Стаховяк спаси, а след това Анисе не успя да изведе "канарчетата" напред в резултата, тъй като ударът му бе отразен от стража на домакините.

Попадението за "канарчетата" падна в 44-ата минута, когато Томаш Иршак с премерен удар изпрати топката във вратата на Ерич за 0:1. Анисе от около 11 метра в 56-ата минута не успя да увеличи преднината на Ботев и би в аут, докато в 61-ата минута Фокси подаде към Кояшевич, който стреля от около 22 метра, но топката срещна левия стълб на вратата на Стаховяк.

В крайна сметка, Ботев Пловдив успя да запази преднината си преди реванша на ст. "Христо Ботев". По-късно днес своя първи мач от Лига Европа играе и Левски.