Габриела СТЕФАНОВА
Русе най-после има областен управител. Вчера Министерският съвет назначи на поста областния председател на БСП Венцислав Калчев, след като кандидатурата му беше предложена във вторник от най-високата партийна инстанция - Изпълнителното бюро на БСП.
Стремежът ми ще бъде да изградя лоби на Русе в столицата. То е важно, защото идва новият програмен период, а нашият град изостава в транспортната инфраструктура. Преди всичко ще работя за реализирането на разширението на пътя Русе-Велико Търново, той е важен за икономическото ни развитие, защото е връзката ни с Атина, София, Букурещ и Белград. Ще подкрепям всички добри идеи за развитието на региона. Два мандата съм общински съветник в Русе, добре съм запознат с проблемите на града и ще съдействам за разрешаването им, каза Калчев пред „Утро“ в първото си изявление като областен управител.
Калчев поема областта в изключително нестабилна политическа обстановка, в която ежедневно гражданите искат оставката на правителството.
Да, ситуацията е неспокойна, но пък от друга страна е добра среда да се докажат тези, които имат възможности и качества да решат проблемите, каза той.
Новият губернатор смята, че ако правителството продължи да изпълнява поетите ангажименти за цената на тока, майчинските, пенсиите, разумът ще надделее.
Не виждам защо тогава кабинетът трябва да пада. Ако протестиращите в Русе поискат среща с мен, съм открит за диалог, допълни Калчев.
Все още не е решен въпросът с управленския екип на областната управа. Очаква се новите зам.областни да бъдат назначени най-късно до края на идната седмица.
Венцислав Калчев е роден през 1955 година в Русе. Завършил е РУ „Ангел Кънчев“. Работил е в Завода за печатни платки, в „Дунав прес“, бил е член на директорския борд на „Топлофикация“, а от 2011 година е изп.директор на Агенцията за устойчиво развитие на Русе и региона.