Миризма на изгорял бакелит и завишени концентрации на амини във въздуха на Русе е установила проверка на екоинспекцията. Предполагаемият източник на замърсяването е „Монтюпе“. Това не е потвърдено, каза депутатът от БСП и зам.-председател на парламентарната екокомисия Добрин Данев вчера на съвместна пресконференция с кандидата за евродепутат Петър Курумбашев.
Данев съобщи още, че министърът на околната среда Искра Михайлова е поела ангажимент източникът да бъде установен категорично и да последват предвидените в закона санкции. Курумбашев, който оглавява парламентарната комисията по околна среда, пък увери, че депутатите ще проследят как ще бъде решен касузът. Независимо кой е инвеститорът, регламентът трябва да се прилага еднакво за всички, заключи той.
Другата съобщена от Данев новина е, че следващата седмица в Община Русе ще дойде експерт от Агенцията по горите по повод заменката на Лесопарка.
Той призна, че процедурата се бави и обясни защо. Собствениците на около 80 сгради, юридически и физически лица, са поискали да закупят прилежащите терени. Исканията им били подадени още преди години, но те така и не получили отговор. Другата спънка е, че на Текето една част от горите са за семепроизводство. Общината трябва да се ангажира да не променя предназначението им. През Лесопарка минава и важен захранващ водопровод. Законът забранява върху него да се провеждат редица мероприятия и местната власт трябва да се съобрази и с това. Преди да се изпълни замяната, е необходимо да се реши и проблемът с малкото езеро, което е собственост на „Напоителни системи“.
Надявам се, че още тази година Лесопаркът да стане общински, заяви Добрин Данев и подчерта, че двамата с колежката му от ДПС Ферихан Ахмедова активно лобират за това. Той съобщи също, че ще бъде осигурено финансиране за изготвянето на проект за магистралния път Русе-Бяла през тази година.