„Ако европейската идентичност не се развива по река Дунав, то къде другаде?“. Така Петер Лангер, генерален координатор на Съвета на дунавските градове и региони и председател на Дунавската академия в Германия, определи красноречиво ролята на голямата европейска река за развитието на Русе като град с потенциал. Лангер подкрепя кандидатурата на Русе и ще бъде един от международните консултанти за каузата, посочи зам.-кметът Страхил Карапчански. Това той съобщи на брифинг по време на международната конференция, посветена на кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019 година, която се проведе вчера в зала „Европа“. Тя бе организирана от фондация „Русе - град на свободния дух“ и Общината и в нея взеха участие представители на различни сфери в обществения и културен живот в града, както и гости от столицата и чужбина. Сред тях бяха директорът на дирекция „Културни политики“ в Министерството на културата Деяна Данаилова, Карло Алберто Инфанто от Сиена, която е сред италианските градове-кандидати, Емил-Габриел Вука, градски управител на Гюргево, с който Русе образува трансграничен регион-кандидат.
Обсъдени бяха ключовите послания на официалната кандидатура на Русе, която ще бъде внесена в Министерството на културата в средата на октомври. „Русе - град новатор“, „Русе на кръстопът“, „Българската дунавска столица“ и „Трансграничната идентичност“ са основните модули, около които ще се концентрира разработката на цялостната концепция, каза зам.-кметът по европейското сътрудничество Страхил Карапчански.
За икономическите ефекти на културния туризъм и мрежи и дунавското сътрудничество в подкрепа на кандидатурата говори Кнут Гербер, съветник в Дружеството за международно сътрудничество на Германия. В дискусиите следобед бяха представени добри практики и развити множество идеи, които биха били полезни на Русе в пътя към победата за Европейска столица на културата. План Б в момента не съществува - така Карапчански изказа своята убеденост, че Русе ще спечели престижната титла за 2019 година.