4500 евро или почти 9000 лева на месец е била заплатата на финансовия шеф на „Топлофикация-Русе“ Сергей Илс по времето, в което той е бил член на Съвета на директорите на дружеството и е управлявал финансово-икономическото направление в дружеството през 2011-2012 г. Като в това число не влизат премиите, които според договора му можел да получава на всеки три месеца.
Това стана ясно от съдебното решение по делото, с което сега руският гражданин Сергей Илс съди „Топлофикация“ и иска дружеството да му плати 34 382 евро обезщетение заради предсрочното прекратяване на мениджърския му договор. Той бил прекратен с решение на едноличния собственик на капитала на „Топлофикация“ през март 2012 година, а бил сключен до ноември.
Според Темида обаче договорът на Илс е бил прекратен в съответствие със закона и „Топлофикация“ не му дължи нищо. Поне така реши първата съдебна инстанция, в лицето на Русенския окръжен съд.
Впрочем Илс и бившият директор на фирмата Андрей Николаев бяха осъдени от Русенския окръжен съд в края на миналата година да платят глоби в полза на държавата заради данъчни престъпления. Тогава стана ясно, че и двамата вече са напуснали страната.