Крадци на метали брутално опоскали изоставено военно поделение в Долапите. В рамките на две седмици петимата мъже успели да изнесат оттам с два автомобила общо 6.3 тона желязо и спокойно го издали в пункт в „Чародейка“. Сега всичките са с присъди - две условни и три ефективни между 12 и 18 месеца.
Четирима от петимата мъже са осъждани. Всичките са без работа и търсели какъвто и да е начин да изкарат някой лев, само не чрез честен труд. Така на 20 април един от петимата крадци случайно попаднал пред вратите на поделението.
Крадецът бързо установил, че военният обект се охранява само през деня, а вечер лесно можел да бъде атакуван. Вратата на портала не била заключена, а само укрепена с натрупани храсти и клони, освен това оградата на места била скъсана. И на практика няма кой да спре крадеца да влезе на оглед, даже с автомобил.
Съгледвачът преценил терена и се насочил първо към някакви канали, които били покрити с тежки метални капаци. Още на първото влизане успял да натовари в леката си кола към 530 килограма желязо, които издал същия ден в пункта на „Чародейка“. Но решил да търси подкрепление и по-голяма кола, за да може да натовари повече.
Така се обърнал първо към един приятел, с когото на следващия ден натоварили още 930 килограма метали. Постепенно групата набъбнала до пет човека, а „на работа“ се ходело вече с две коли. При последния рейд бригадата вече помъкнала 1300 килограма железа.
Всичко било предавано на един и същи пункт, където на никого не му направило впечатление, че едни и същи хора носят тонове метали и нито някой ги попитал откъде ги имат, нито пък се сетил да се обади в полицията.
Около седмица след първите кражби пазачътна старото поделение усетил, че липсват капаците и сигнализирал военните. Уведомена била и полицията. И в крайна сметка петимата крадци били заловени. Те изобщо не отрекли вината си и единственото, от което са недоволни, се оказал размерът на присъдите.
Ясно е, че военното поделение няма да види нито парите за откраднатите метални части, нито самите тях. При полицейската проверка от стотиците издадени капаци в пункта бил открит само един.
Няма да има успех в борбата с кражбите, ако не се ударят пунктовете, които изкупуват желязото, категорични са магистратите. Именно заради това преди година законът за управление на отпадъците въведе задължението пунктовете да имат 24-часово видеонаблюдение и затегна контрола върху тях. Тези мерки изобщо не стреснаха крадците. Единственото, което може да се направи с това видеонаблюдение е да се приложат снимките от него като доказателства в съда, ако той все пак ги допусне. Забраната частни лица да издават старо желязо пък ще влезе в сила от 2014 година, ако дотогава някое лоби не се пребори за отмяната й.
В опит да регулират собствения си бизнес една от асоциациите на търговците със скрап предложи неотдавна завишаване на наказанията за фирмите, които приемат крадено желязо - собствениците им да бъдат наказвани с до 10 години затвор. И обявиха, че в момента в България оперират 2372 фирми, които се занимават с изкупуване на метали, от които извън „сивия сектор“ са едва около 900. Останалите се регистрират например като пунктове за хартия или автоморги и така бягат от видеонаблюдението и мерките за контрол.