76 събития по 31 иновативни проекта са представили участниците в мащабния фестивал „Аз, Градът“, който Община Русе проведе последователно миналата и тази година. Това обобщиха на финална пресконференция зам.-кметът по европейското развитие Страхил Карапчански и началникът на отдел „Култура“ Ива Чавдарова. Общата стойност на проекта е 779 721 лева,  като основното финансиране е от Европейския фонд - 662 661 лева, а собственият принос на Общината е 39 100 лева.
Само през юни тази година във второто издание на фестивала за 10 дни са били реализирани 16 уникални разработки, като в творческите проекти са взели участие повече от 20 творчески екипа и организации, каза Чавдарова. Тя открои факта, че 19 градски територии и пространства са станали сцена на спектаклите, пърформансите и арт инсталациите, като повечето от тях за първи път се използват за изкуство. 19 500 са били активните и пасивните участници в артистичните събития. Фестивалът изгради алтернативна платформа за култура, като сближи отделните общности, обясни Ива Чавдарова. Успехът на двете издания на „Аз, Градът“ поставя основа за устойчивост на проекта, затова се надявам догодина да направим трето поредно издание, каза тя.
Цвета Ненова, председател на сдружение „Европейски пространства“, което беше партньор на Общината в проекта, изтъкна ползите на фестивала както за развитие на културните нагласи сред русенци, така и за кандидатурата на Русе като Европейска столица на културата през 2019 година. Няколко от продуктите на фестивала вече имат покани за представяне в други градове. Проектът „Улични срещи“ на сдружение „Приятели на музея“ и актрисата Евгения Явашева е селектиран за участие във фестивала на уличните театри в Пловдив, проектът „Звуци и картини от Русе“ също ще гостува в Пловдив, а „Добавена реалност“ на Петко Дурмана ще бъде представен в Нов български университет.