Нели ПИГУЛЕВА
С оперетна постановка - закачливо и с каскади от лека и приятна музика на фона на забавен сюжет - започва април в Русенската опера. В първия ден на месеца от 19 ч в салона на операта Владимир Бошнаков ще дирижира „Царицата на чардаша“ на популярния композитор Имре Калман. Ролите в спектакъла изпълняват Мария Цветкова, Марио Николов, Гиргина Гиргинова, Димитър Кюркчиев, Йоланта Николаева, Стоян Стоянджов, Стефан Пенчев, Владимир Попов, Иван Атанасов, като в постановката се включва и актьорът Илия Деведжиев.
На 2 април зрителите ще имат отново възможността да се докоснат до магията на романтично-фантастичния балет на Адолф Адам „Жизел“ с Елена Харалампиева и Даниел Тичков в главните роли. Балетната програма продължава на 9 април с постановката „Звездният миг на малкия Стефчо или Карнавал на животните“, в който класическата версия по музика на Камий Сен-Санс е превърната във
впечатляващ детската публика спектакъл
Два дни по-късно, на 11 април, солистите на русенския балет Весела Василева, Даниел Тичков, Милен Харалампиев, Антон Иванов и други ще представят друга вълшебна и със сюжета, и с музиката постановка - балета „Лебедово езеро“ на Чайковски. На 25 април Русенската опера отново ще се превърне в територия за артистични провокации в сферата на танца - от 19 ч публиката ще стане съпричастна към поредния спектакъл, появил се в резултат от работата по съвместния танцов проект на операта и танцова академия „Минков“ от Германия. Балетният април ще завърши на 29-и от 19 ч с балетна гала вечер, посветена на международния ден на това изкуство, който се отбелязва на рождената дата на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер, който остава в историята като най-големия реформатор в класическия танц и се смята за баща на балета в днешния му вид. Новер е роден на 29 април 1727 г. Той е хореографът, който въвежда характерните позиции на ръцете и краката, които и досега са в основата на класическия танц.
Знаменитият балетмайстор е работил в парижката „Гранд опера“
и в операта в Лондон, като е поставил над 80 балета.
Сред оперните заглавия през април се открояват любими на публиката. Моцартовата опера „Сватбата на Фигаро“ русенци ще видят на 4 април, когато под палката на Андрия Павлич ролите на знаменитите Дон Базилио, Доктор Бартоло, находчивия бръснар Фигаро и влюбените Дон Алмавива и Розина зрителите ще видят и слушат Пламен Бейков, Мария Цветкова, Даниела Караиванова, Момчил Миланов, Петя Цонева, Андреана Николова, Емил Желев, Стилиян Минчев, Лили Харизанова, Стефан Пенчев.
На 15 април драматичната история на „Дон Карлос“ по Джузепе Верди ще разкажат солистите Ивайло Джуров, Карлос Кремадес, Петър Данаилов, Емил Желев, Лусине Даниелян, Андреана Николова, Момчил Миланов, Ангелина Манчева, Гиргина Гиргинова, Цветелина Стоева и други заедно с оркестъра и хора на операта. Диригент ще бъде Рикардо Моресо. Седмица след това, на 22 април, спектакълът е оперетата
„Веселата вдовица“ на Франц Лехар
където освен русенските имена ще блестят и тези на двама гости - Марчо Апостолов и Николай Моцов. Финал на оперния април ще постави „Риголето“ от Верди на 26-и. Под диригентството на Антъни Арморе на сцената ще излязат Петър Костов, Александър Крунев, Даниела Караиванова, Калоян Христов, Андреана Николова, Йоланта Николаева, Стоян Стоянджов, Владимир Попов, Стилиян Минчев, Евгени Ганев и др.
Специален акцент в априлската програма се поставя върху концертния афиш. На 6 април от 11 ч във фоайето на операта басът Пламен Бейков и пианистката Божена Петрова ще поднесат на ценителите своя пореден проект, наречен „Степта на душата“ - камерен концерт от цикъла „Тризвучия“. На 10 април в зала „Филхармония“ оркестърът ще изпълни Седмата симфония на Шостакович, известна като Ленинградска, под палката на японския диригент Масаюки Хонда.
Мощният Вердиев „Реквием“ ще прозвучи в зала „Филхармония“ на 18 април от 19 ч
в самото навечерие на един от най-светлите християнски празници
Възкресение Христово. Диригент ще бъде Жан ван Маанен, а солистите - Владислава Гарвалова, Петя Цонева, Стоян Даскалов, Момчил Миланов.
На 23 април в салона на операта за пореден път Русалина Мочукова и Руслан Мъйнов ще забавляват публиката с популярни арии от опери и оперети и прочути канцонети. Камерният концерт „Пролетта на операта“ с творби на Лехар, Калман, Щраус, Лоу и други автори на 28 април ще събере в зала „Опера-фоайе“ почитателите на Ангелина Манчева, Георгиос Филаделфевс, Владимир Попов, и др. А в последния ден на април, на 30-и, френският диригент Жан-Ив Годен ще дирижира в зала „Филхармония“ оркестъра, който ще изпълни Втората симфония на Бородин /“Богатирска“/ и Петия концерт на Бетовен.
Два са концертите по проекта „Фортисимо“, към които Русе има удоволствието да се присъедини. След като на 5 април от 11 ч в салона на операта тромпетистът Петър Македонски заедно с актрисата Сандра Петрова ще разкажат „Приказки за тромпет“, на 16 април в зала „Европа“ на Доходното здание пак от 11 ч ще се състои
галаконцертът на „Фортисимо в клас“
който включва и няколко русенски училища. Солисти ще бъдат цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази и бийтбоксерката Адриана Николова-Печенката, а диригент - Максим Ешкенази, който е автор на проекта.
Отново на 16-и, но от 19 ч в салона на операта ще се състои и благотворителният ревю-концерт „Ако си дал, не си живял напразно“. Той се организира от сдружение „Сърца без граници“, Държавна опера - Русе, рекламна агенция „Елит Д моделс“ и идеята е да се съберат средства за закупуване на животоспасяваща медицинска техника в помощ на децата от педиатричното отделение в русенската болница. В концерта ще участват деца от дневен център „РАЛИЗ“, манекени на агенция „Елит Д моделс“ и солисти на Русенската опера.
Друго събитие, което ще обедини млади хора с вкус към музиката и танца, ще се проведе още в началото на месеца - на 5 април в 10 ч в зала „Опера“ започва поредното издание на международния танцов фестивал „Танцуваща река“, организиран от операта, Младежкия дом и сдружение „Импулс“.