Община Русе е готова в двуседмичен срок да изпълни минималните изисквания за клетките на мечките Бойка и Станди, за да останат те в Русе, вместо да бъдат преместени в Добрич, както поискаха от екоминистерството. Освен това започва работа по реализирането на проекта за изграждане на модерен зоопарк в Лесопарка.
Това стана ясно вчера след среща на областната и кметската управа със зам.-министъра на околната среда и водите Атанас Костадинов.
Сега правим един план за действие, който ще представим на министъра и на фондация „Четири лапи“, за да е ясно, че държавата и Общината наистина имат воля да приведат в съответствие със законовите разпоредби условията за живот на тези животни, коментира зам.-министърът.
Зам.-кметът Свилен Иванов обясни, че се надява извеждането на мечките да не се наложи, тъй като Общината ще вложи необходимите средства за подобряване на условията им. А за зоопарка освен на местно финансиране ще се разчита и на подкрепа от МОСВ. До 3 месеца се очаквало да се реализира замяната на горите в Лесопарка, за да може да се осъществи този проект.