Лекарите в Русе продължават да се борят за живота на 85-годишната Димитра Георгиева, която беше нахапана в събота от два домашни питбула в Червена вода. Състоянието на жената остава критично, тя е поставена на командно дишане и оцеляването й е поставено под голяма опасност.
Провеждаме разследване по случая и при събиране на достатъчно доказателства за вина на конкретно лице, ще бъде повдигнато обвинение, съобщиха от Районната прокуратура в Русе. 
В същото време собственикът на двата питбула - 26-годишният Пресиян Костадинов, организира акция за кръводаряване за пострадалата жена.
„Веднага след като разбрахме от близките на жената, че има спешна нужда от банки с кръв, започнах да търся приятели, които да дарят. Трима души вече направиха това, а във вторник ще дойдат още четирима“, обясни Костадинов, който вчера беше в болницата.
Той заяви, че е в шок от случилото се, като постоянно поддържа контакт с близките на баба Димитра.
Младежът не можа да обясни реакцията на кучетата, но разказа, че преди време е имало инцидент с друго куче, което е провокирало питбулите и те са го нападнали.
„Колкото пъти съм ги връзвал, те са късали синджирите, тъй като са силни животни. Затварял съм ги, но са разбивали и вратата“, обясни Костадинов.
Той планирал скоро да направи и ремонт на оградата, за да стане тя плътна.
„Това беше заради кучетата и заради първия инцидент. Така бяхме разграфили нещата, но трябваше повече време от финансова гледна точка“, обясни Костадинов.
Той и семейството му смятат, че кучетата трябва да бъдат евтанизирани.
„От една страна като собственик, който ги е отглеждал и ги е обичал, ми е тежко, ако бъдат евтанизирани, но от друга, като човек, който има някаква вина и морална отговорност за действията, които са сторили, за засягането на човешки живот, трябва да бъдат евтанизирани, защото проявена веднъж агресия към човек, тя може да се повтори отново“, заяви Костадинов.
„Винаги съм вярвал, че породата може да бъде социализирана, може да бъде добронамерена. Към човек досега не са проявявали такава агресия, а много хора са влизали у дома. Мъжкия питбул го имам от седем години, а женския - от малко повече от година. Кучетата си имат паспорти и са чипирани“, обясни младежът.
Изпълняващият длъжността управител на Общинския приют за животни д-р Людмил Спасов, където питбулите са настанени, обясни, че те ще останат там, докато текат следствените действия, а властите ще решат какво да се случи с тях.
Според него трябва да има регистър на хората, които притежават подобна порода кучета.
Д-р Спасов отхвърли съмненията, че кучетата са отглеждани за участие в нелегални боеве, каквито се твърди, че редовно се провеждат в Мартен. Полицията и прокуратурата пък заявиха, че нямат сигнали за подобни незаконни кървави зрелища.