За първи път неонатологично отделение в България получава не един, а два подаръка от фондацията на френската звезда от български произход Силви Вартан. Новородените в Русе вече имат нов ултравиолетов инкубатор за лечение на жълтеница, като първият също е дар от фондацията от предходни години. Вторият апарат е камера за стерилен ламинарен поток, който осигурява напълно стерилна среда за приготвяне на инфузионни разтвори, които се вливат венозно в малките пациенти.
Стойността на дарението е над 50 000 евро, а основният принос то да дойде именно в Русе е на проф.Емилия Христова, дългогодишен национален консултант по неонатология, лична приятелка на звездата Силви Вартан и преподавател в Русенския университет, каза началникът на Неонатологично отделение д-р Нина Радкова. Тя поясни, че и двата апарата са изключително ценни поради своята приложимост и съвременни методи на отглеждане на бебетата.
Благодарение на утравиолетовия инкубатор е намаляла до минимум необходимостта на бебетата да се прави обменно кръвопреливане и по този начин се спестяват както неудобствата за мъниците, така ценните кръвни продукти. След седмица проф.Христова ще бъде в Русе и официално ще бъде представена техниката и дейността на фондацията на Силви Вартан.