Всеки резултат под 3-ма евродепутати е неприемлив за нас, заяви вчера в Русе президентът Георги Първанов /2002-2012 г./, малко преди да влезе в зала „Европа“ за среща със симпатизанти.
Лидерът на Национална гражданска инициатива „АБВ“ сподели притесненията си от гонения и репресии срещу политическите противници на управляващите, включително и на формацията, която представлява. Именно това е една от темите, по които той иска да разговаря с премиера Пламен Орешарски. За мен е важно да обсъдим неефективността и делегитимирането, липсата на стабилност на институциите, защото ми прави впечатление, че решенията не се вземат в парламента, а извън него се правят договорености, които не знаем с какво са свързани, каза още той. Другата тема, която Първанов ще постави пред премиера, е позицията на България за ситуацията в Крим и последиците за страната от евентуални санкции към Русия. 
На въпрос на „Утро“ как АБВ ще финансира кампанията си, той обясни, че разчита на малки дарения от 500-1200 лева. Ние вече отчетохме изразходваните средства от началото на нашето съществуване и те са 100 хил. лева, каза Първанов. Той допълни, че подобни отчети АБВ ще прави периодично и по-често, отколкото парламентарните партии.
На пресконференция по-рано в негово отсъствие Румен Петков също повдигна въпроса с гоненията срещу привърженици на АБВ. Тъй като бившият кмет на Две могили Димитър Димитров бе освободен от поста по тази причина, той твърдо застана зад него. Тази реакция, освен че е непочтена, издава страх, слабост и агресия, такива гонения не си позволиха дори Иван Костов и Бойко Борисов, отсече Петков. А адвокат Венцислав Великов, който представлява инициативната група в Русе, заяви, че мнозина членове на БСП и други сили подкрепят АБВ, но се страхуват да го огласят.  
В евродепутатската листа на АБВ, която се оглавява от Ивайло Калфин, 2/3 от кандидатите са хора до 50 години. Най-младият е 26-годишен, завършил в Лондон стратегически мениджмънт и няколко специализации. На второ място е ген. Михо Михов, два мандата началник на Генщаба и съветник на президента Първанов.
На изборите АБВ ще се яви в коалиция с ПД „Социалдемократи“, Обединени социалдемократи, Обединен блок на труда-лейбъристи и Българска партия „Либерали“, с които предстои да подпише споразумение.
След срещата на Георги Първанов и представители на АБВ със симпатизанти в зала „Европа“ движението подари на русенци концерт на Николина Чакърдъкова на площада. Преди това през деня АБВ откри свой офис на ул. „Дойран“ 7.