Официалното откриване на Маратона на четенето, с което русенската регионална библиотека се включва в националната кампания със същото название, ще бъде на 2 април. Тогава се отбелязва и Международният ден на детската книга, който се чества на рождения ден на датския разказвач Ханс Кристиян Андерсен, от чието рождение се навършват 209 години. В 10.30 ч ще бъде открита изложбата „Случайна среща с приказка“ с рисунки на русенчета, които са чели различни истории и са се вдъхновили да ги илюстрират. Около 220 млади и направо малки жители на града харесаха идеята на студенти-доброволци - да си изберат опакована книжка и едва вкъщи да видят заглавието, каза директорката Теодора Евтимова. 130 от тези читатели са нарисували своите асоциации със сюжетите на книгите-изненади. Същия ден в Детския отдел ще бъдат прожектирани филми по приказки на Андерсен.
Маратонът на четенето ще продължи с представяне на стихосбирките на Зоя Раднева на 4 април, със сборната изложба на клуб „Комикадзе“ на 7-и, а на 5-и, 12, 19 и 26 април в Детския отдел ще се четат на глас забавните истори от книгата на Юлия Спиридонова - Юлка „Приключения с Джиго“.
На 9 април във фоайето на Ректората на Русенския университет библиотеката ще покаже издания на Рибния буквар и на ценни книги от Старопечатния фонд на РБ.