Хор „Проф.Васил Арнаудов“ ще бъде първият русенски посланик на града в тазгодишната Европейска столица на културата Марсилия. В средата на юли певческият състав, ръководен от диригента и композитора Драгомир Йосифов, заминава за Франция, където е поканен да вземе участие в 18-ия международен фестивал на хоровата музика на Прованс. Фестивалът се провежда във френския град Марсилия и неговите околности - а именно Марсилия и югът на Прованс през 2013 година са единият притежател на титлата Европейска столица на културата, заедно със словашкия град Кошице.
Фестивалът започва на 4 юли и ще продължи до 28-и
В него освен русенския хор ще вземат участие хорови състави от Италия, Полша, Южна Африка, Чехия и Тайван, като успоредно с тази музикална програма хорови състави от Украйна, Латвия, Южна Африка, както и оркестри от Съединените щати, Англия и Германия ще обогатяват лятната програма на Европейската столица на културата.
Хоровият фестивал, за който предстои да пътуват русенските гласове, ще бъде открит от хора от Милано „Седуто“. Петте концерта на хор „Проф.Васил Арнаудов“ ще се състоят от 17 юли до 21 юли, като един от тях ще бъде в катедралата „Сен Жюст“ в Марсилия, а другите четири са в различни градове в Прованс. 
Русенци заминават по специалната покана на организаторите
на фестивала, които добре познават изкуството на хора. В бележката, която вече е поставена в афиша на фестивала, се посочва, че създаденият през 1993 година български хор носи името на бележития диригент Васил Арнаудов. През изминалите 19 творчески сезона хорът неизменно радва с професионализма и артистизма си публиките в Русе, България и по европейските хорови сцени. Под диригентството на Драгомир Йосифов съставът е записал над 100 концерта в България, Румъния, Германия, Испания, Холандия, Сърбия, Македония и Австрия.
Тази година е особено важна за певческия състав. 2013-а за хористите и техния ръководител носи посвещението на 80-годишнината от рождението на патрона на хора - проф.Васил Арнаудов. В негова памет бе и адмирираният от публиката и музикалната критика концерт, с който хорът се включи в програмата на фестивала „Мартенски музикални дни“. Не е без значение, че
нашият хор е единственият одобрен от България за фестивала
в Прованс, при това след извънредно сериозна селекция, казват от формацията. Във Франция те ще изпълнят стилна програма, в която доминантата е върху образци на църковно-славянско пеене и произведения на Пярт, Рахманинов, Др.Йосифов.
Фактически хор „Проф.Васил Арнаудов“ е русенският и българският посланик, който ще вземе участие в богатата програма на тазгодишната Европейска столица на културата във Франция. За Русе това със сигурност е важно - още повече, че градът, който изпраща своя представител на марсилските хорови празници, сам се готви да се представи достойно в състезанието за титлата през 2019 година. Сега обаче, паралелно с усилените репетиции в името да отличното представяне на русенци на петте сцени в Прованс, хористите и техните ръководители имат и друга грижа.
Те се опитват да съберат парите, необходими за пътуването
до Франция и обратно. Настаняването и разноските по пребиваването там поемат организаторите, но пътните са грижа на хористите.
За транспорта са нужни около 10 000 лева, казват от хора. Тази пролет от сдружение „Проф.Васил Арнаудов“ кандидатствали със свой проект в сесията на общинската програма „Култура“, като се надявали, че ако не бъде одобрена цялата сума за пътуването, то ще получат поне обичайните пари, които се отпускат - 3000-3500 лева биха помогнали съществено при заплащането на пътя. За съжаление,
и техният проект бил отхвърлен от комисията
която определяла коя разработка заслужава внимание.
Започнахме обикаляне по фирми и институции, в повечето случаи удряме на камък, казаха от състава. Все пак, те не губят надежди - от едно-две места откликнали на молбите им, имат и обещания. Но все пак, времето върви и една по-голяма яснота при финансирането на пътуването би ни била от полза, казват хористи, като обясняват, че недостигащите пари ще извадят от собствените си джобове. Вероятно ще се намерят хора, които да коментират, че в това няма нищо лошо - но при всички случаи това не е най-достойният вариант, когато става дума за изкуство, което представя не лицето Х или лицето У с техните хобита, а града, който
на визитката си продължава да изписва гордо „Град на музиката“
Да не говорим за това, че русенските певци несъмнено ще си дойдат с много впечатления от програмата на Европейската столица на културата - което пък би могло да прибави нови плюсове и идеи в подготовката на Русе за същата позиция шест години.