Потънали във вода до глезените, вчера от сутринта библиотекарите изнасяха книги и вестници от наводнената читалня на Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Поройният дъжд, който заваля още през нощта срещу неделя, направи истински потоп в просторното помещение на втория етаж на библиотеката, като подгизнаха ценни печатни и периодични издания. Вътре дъждът валеше почти със същата сила, както отвън, като мокреше компютри, стелажи, маси и столове.
От осем сутринта съм повикала всички колеги, за да спасяваме книгите, каза директорът на библиотеката Теодора Евтимова. По думите й, проблемът е възникнал в резултат на започналите преди няколко дни ремонтни работи по покрива на сградата. Както „Утро“ писа, ремонтът е част от мащабен проект, който включва освен спешни основни поправки по сградата на съкровищницата с книги, довършването на Природонаучния музей и построяването на лапидариум към Историческия музей. Обществената поръчка беше спечелена от консорциум „Еврострой“, в който влизат „Крис груп“ и „ВТ инженеринг“. Фирмата, която се е заела с ремонта на библиотеката, очевидно е махнала хидроизолацията на покрива, за да я подмени. За беда, това е станало непосредствено преди дъждовния уикенд, за който, впрочем, синоптиците предупреждават от дни. Вчера Евтимова се обадила на фирмата да съобщи за бедствието. Оттам дошли и постлали найлони, които обаче не могат да предотвратят пораженията от продължаващия да се излива порой. Шефът на майсторите обещал да изпрати и хора, които да помогнат при спешната евакуация на книгите.      
Без да чакат това обещано подкрепление, хората от библиотеката, които най-добре знаят какво се съсипва от пороя, не спираха да изнасят книги от читалнята. Само в справочния отдел там фондът наброява над 15 000 единици. Част от жените пренасяха изданията в сухи помещения в сградата, други се опитваха да изметат водата, която обаче вдигаше нивото си постоянно и се изливаше и надолу по стълбите. За да помогнат в бедствената ситуация, бяха изпратени пожарникари. По обед Евтимова се обадила в областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ и помолила за помощ. Веднага изпратихме два екипа - един от Първа пожарна и спасителния екип, каза началникът на областното управление на ПБЗН комисар Димитър Павлов. Макар това да не влиза в преките ни задължения, ситуацията в библиотеката е бедствена и веднага се отзовахме, за да помогнем с каквото можем, добави комисар Павлов.
Докато в библиотеката се бореха за спасяването на книгите, в Художествената галерия правеха почти същото. С тази разлика, че там от години знаят къде са „пробойните“ и при каква сила на дъжда къде най-мощно шурти водата. Някои от експонатите от палестинската изложба бяха разместени, а кофите и легените заеха обичайните си места от традиционната при дъжд „арт“ инсталация. В галерията на „Борисова“ 39 продължават да се надяват да се вземат мерки за основен ремонт, за да не им се качва адреналинът при всеки дъжд или сняг. Но примерът със започналия ремонт в библиотеката, след който възникна вчерашната бедствена ситуация, показва, че само начало и добри намерения не са достатъчни. Дори напротив.