Димитър ДРАГАНОВ
Двама гейове са обирали жени на улицата. За 20 дни през юни те успели да откъснат от врата и да задигнат ланците на пет русенки, като в по-голямата си част обирите са извършени по светло на оживени улици. В сряда през нощта криминалисти от Първо РПУ са сложили точка на престъпната дейност на особено близките приятели, като са ги заловили в леговището им. А вчера състав на Русенския окръжен съд ги остави за постоянно в ареста.
27-годишният М.Л. и 34-годишният И.М. се влюбили страстно един в друг и станали неразделни. Любовта между двамата стигнала дотам, че И.М. се пренесъл да живее при М.Л. и майка му, но жената не одобрявала тази връзка и изгонила нежната двойка на улицата.

Останали без подслон, влюбените открили бракуван микробус „Фолксваген Транспортер“ на Операта, заключен в двора на сградата. Незнайно как успели да се снабдят с ключ и влизали в буса, за да нощуват. Сутрин М.Л. и И.М. си събирали тоалетните принадлежности в торбичка и я заключвали в шкафче на някой от супермаркетите в центъра. Вечер пазарували в същия магазин, вземали си багажа и се прибирали в буса.
Щом свършили парите, М.Л., който вече имал условна присъда за кражба, дал идея двамата да грабят златни синджири от жени и да ги продават в заложни къщи. Така на 6 юни в 13.40 часа чрез сила те задигнали златно синджирче с висулка сърце с общо тегло 10 грама. По същия начин четири дни по-късно грабителите отмъкнали 14-грамов ланец с висулка от 55-годишна жена на „Муткурова“. Грабежът е извършен в 16.20 часа. На 24 юни в 16.30 часа при разминаване с 52-годишна жена на ул.“Атон“ гейовете издърпали от шията й златен синджир с плочка, общо 10 грама. На следващия ден направили два грабежа. Първо в 18 часа застигнали в гръб и съборили на тротоара на ул.“Борисова“ 63-годишна жена. Тя обаче успяла да си хване ланеца и нападателите отмъкнали само част от него. Никой от оживената по това време улица не се намесил да предотврати грабежа, казаха работещи по случая. Само един мъж помогнал на потърпевшата да се изправи на крака и да се отърси от шока. Същата вечер, но в десет без десет, в „Дружба 1“ те застигнали в гръб  жена на 62 г. Щом разбрала какво я очаква, русенката се затичала, но се спънала, паднала и си счупила ръката. Тогава грабителите й отмъкнали 7-грамово синджирче и изчезнали в тъмното.
След подаване на този сигнал в полицията криминалистите от Първо РПУ, които вече влезли в дирите на двамата престъпници, отишли до микробуса и ги заловили. По време на разпитите нетрадиционната комбина си признала всичко, дори и нерегистриран дотогава в полицията грабеж. И помолили в ареста да бъдат в една килия, тъй като не можели един без друг. Дори поискали и в затвора да не бъдат разделяни, защото не можели да преживеят разделени петте години в килия, които ги очакват.
Част от златните накити са издирени в заложни къщи и върнати на собствениците им. Въпрос на дни е да бъдат намерени и останалите бижута. Общата стойност на заграбените бижута е около 3000 лева, като за тях двамата са получили поне половината от тази сума от собствениците на оказионите.