„Така ли живеете тук, във всеки ли трябва да се съмнявам, да мисля дали няма да остана излъган?“, попита наш музикант, който от три десетилетия живее и работи в Скандинавските страни. Човекът се върнал за няколко месеца у нас, през които обаче ще му се наложи да обиколи адвокатска кантора, полиция, прокуратура и съд. Защото подходил по европейски и се доверил на майстор, комуто дал 6000 лева капаро за ремонт на покрив. Подписали и договор, хем нотариално заверен. Но сега втори месец го чака да започне.
„Материалите са закупени, складирани са в къщата. Но майсторът го няма. Телефоните му са изключени, не мога по никакъв начин да се свържа с него. Ходих, издирвах къде живее, но там ми обясниха, че заминал някъде. А ако ремонтът не се направи до есента, няма как да влезем в къщата“, разказва Гераско Герасков.
Герасков се свързал с майстора по обява в интернет. „Видях обявата на ЕТ „Андрей Лалов“, видях референциите на други клиенти и му се доверих. Свързахме се, разменихме си няколко мейли, после говорихме по телефона. Заведохме го до Тръстеник да огледа къщата, споразумяхме се, преведох парите, подписахме договор, заверихме го пред нотариус. Мислех, че всичко е наред. А сега обикалям и се чудя какво да правя“, обяснява Герасков.
Обявите в страницата на ЕТ „Андрей Лалов“ все още могат да се открият в интернет. Както и телефоните за контакт. Само че и двата, които открихме, не отговарят - операторката на мобилния оператор учтиво обяснява, че този номер е изключен.
От Търговския регистър пък става ясно, че няма и такава фирма - ЕТ „Андрей Лалов“ не се е пререгистрирал и съответно вече не съществува. Вероятно заради това договорът, подписан между Лалов и Герасков, не е от името на едноличния търговец, а от името на самия Лалов.
Но Герасков има проблем - в договора няма посочен срок за извършването на ремонта. „Обясни ми, че не може да запише срок, защото ремонтът зависел от времето - трябвало да няма валежи“, разказва човекът.
„Подготвям жалби, ще ги подам във всички институции, в които мога. Но все още се надявам да не стигаме дотам, до края на лятото все пак има още време“, казва Герасков.
Всичките ни усилия да открием Лалов, за да обясни неговата версия за това какво се случва с ремонта на покрива в Тръстеник, удариха на камък.