Бунтовете и войните в Близкия изток доведоха до рязък скок в опитите за нелегално преминаване на Дунав мост от запътили се към богатата и спокойна Западна Европа нелегални бежанци. И макар че „услугата“ никак не е евтина - само за прекарването до Румъния се плащат средно 3000 евро на човек - напливът на преследвачи на европейската мечта се увеличава. От началото на годината почти не минава ден без залавяне на нелегални емигранти в коли, камиони и автобуси на Дунав мост. Повечето са от размирната Сирия и имат роднини във Франция, Германия и други страни, които финансират прехвърлянето им, но пътуванията в огромната си част приключват в Центъра за бежанци в Бусманци.
От януари до 25 юни на Дунав мост граничните служители са заловили 103 нелегални емигранти, а за цялата 2012 година бройката на хванатите бегълци е 74, посочи директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция“ комисар Виктор Гецов и уточни, че разкриване на каналите за трафик на хора е основна задача на дирекцията. За същите периоди по другите гранични пунктове от Видин до Дуранкулак, които са под шапката на русенската дирекция, са задържани 170 души, докато за цялата минала година са били 188.
По думите на комисар Гецов усложнената обстановка в размирните азиатски и африкански страни пряко влияе на емигрантската вълна, но добрата подготовка и професионалният нюх пресичат опитите за нелегално напускане на страната.
Каналджиите са много изобретателни
постоянно сменят схемите за превоз на бегълци и винаги поставят служителите от Гранична полиция в трудни ситуации, посочи граничният шеф.
„Багажниците“ за превоз на хора се правят на невероятни места в най-различни автомобили. Например при последния случай на масово залавяне 8 сирийци са открити натъпкани в двоен таван на румънски микробус. Тайникът е специално пригоден - дъното е спуснато на близо 25 см от тавана на буса и подвижното убежище за нелегални е покрито с брезент, за да може интервенцията по купето да остане незабелязана.
Друг хитро измислен тайник е разкрит в лек автомобил „Фиат Мултипла“. Изобретателен българин изрязал пода под задните седалки, след което заварил допълнителна ламарина и така образувал леговище за двама души. Усилията му обаче са напразни - рентгенът показва кухината и свитите в нея двама иракчани.
Наглостта и жаждата за пари на каналджиите стигнаха дотам, че те започнаха да използват съвсем нестандартни средства за износ на емигранти, допълва комисар Гецов. На 13 май на границата с Румъния служители от Гранична полиция се натъкват на два огромни мраморни блока в каросерията на ТИР, в който се спотайват 15 сомалийци и двама афганистанци. За целта
огромните камъни са издълбани като саркофази
а с превоза се наел румънец, седнал в камион със словенска регистрация. Преходът до хралупите в мрамора става през дупка под каросерията. И тази „екскурзия“ е пресечена благодарение на граничния скенер, но ще остане във ведомствения фолклор като най-странния опит за преминаване на границата. Поне докато не се измисли някоя друга шокираща новост.
Освен бежанци от барутните краища на света Гранична полиция има и други „редовни клиенти“. Това са изнасяните на Запад жени, които често са се запътили към по-добър живот, но стигат до магистралите и крайпътните мотели, където работят като проститутки.
Тревожната тенденция тук е
постоянно спадащата възраст на жертвите на трафик
Докато преди няколко години след готвените за платен секс момичета е имало 15-16-годишни, сега могат да се видят и 12-13-годишни деца.
Обикновено това са момичета от многодетни ромски семейства от Русенско и Разградско, които по една или друга причина са останали само с по един родител. Затова майките или бащите им се възползват от възможността за малка печалба от продаване на децата си на трафикантите, които впоследствие с бой и тормоз ги карат да проституират.
Случай на насилствена проституция с непълнолетно момиче е разкрит съвсем скоро на бул.“България“. След получен сигнал граничните служители и униформени от Областната дирекция на МВР провеждат специализирана операция. Установено е момиче на 15 години, което продава тялото си насила. След разговор детето се съгласява да подаде жалба в Гранична полиция срещу сутеньора си, който след това е задържан и предаден на съд, посочи комисар Гецов. И разказа още един случай, при който жена е заставена да проституира чрез системен бой.
На 8 юни в дирекцията на Гранична полиция се получава сигнал от жена, че турски гражданин иска да я изведе насила в Германия. От разговора става ясно, че жертвата се обажда от бензиностанция, докато мъжът с нея е в тоалетната. Номерът на колата е посочен, след което граничарите устройват засада на Дунав мост и залавят трафиканта и жертвата му. Още на пръв поглед става ясно, че жената е бита. Освидетелствена е от съдебен лекар, а турчинът е задържан. В хода на разпитите се разбира, че тя е била в Германия и е заставяна да проституира от същия турчин. Най-безцеремонно той вземал дневните заработки, а на нея давал дребни пари и мизерна храна. Жената успява да избяга в родното си село в Новозагорско, но турчинът отива там, пребива я и я заставя да тръгне с него.
За миналата година на Дунав мост са разкрити 17 случая на трафик на хора, при които
21 сутеньори са опитали да изнесат в чужбина 44 жени и деца
Образувани са 7 досъдебни производства. За първите шест месеца на тази година граничните служители са установили пет случая на принудително извеждане на жени и деца оттатък Дунав. Трафикът е организиран от осем сутеньори, опитали да изведат принудително 10 момичета. По два от случаите вече има образувани досъдебни производства.
Част от трафика на хора е извеждането на деца и инвалиди за просия.
Обикновено това става за Гърция, Италия, Испания и Германия. Жертвите на този трафик най-често са подмамени, че ще печелят много пари, но се получава точно обратното. „Работодателите“ им прибират всеки изкаран цент, оставят ги да мизерстват, подлагат ги на системен тормоз и не им дават никакъв шанс да се оплачат или да се върнат обратно в България. А ако някой от просяците се опита да скрие някое евро, следва бой до припадък, след което на другия ден човекът, макар и посинен, е
заставен отново да протяга ръка за милостиня
В това направление имаме разработки с колеги в тези страни, чрез които сме установили изкарани насила българи за просия и сме ги върнали в страната, но за тях нямам право да ви говоря, посочи комисар Виктор Гецов. Той обаче подчерта, че тези основни задачи Регионална дирекция „Гранична полиция“ изпълнява във взаимодействие с Областната дирекция на МВР, митницата и Гранична полиция както в Румъния, така и в други европейски страни.