Двама мъже загинаха, а други двама са в болницата с тежки наранявания след зверски челен удар на лека кола с камион тази сутрин близо до Русе по пътя за Разград. 55 минути по-късно преди Мойсев баир молдовски ТИР два пъти блъсна русенско пежо, за щастие инцидентът се размина само с уплаха за семейството, пътувало в леката кола.
„Хюндай Теракан“ с немска регистрация с четирима турски граждани в него се размаза в челен удар с камион. Зверският удар стана в 8.20 часа до местността Войводица малко след разклона за Щръклево по пътя за Разград. При невероятния сблъсък 48-годишният шофьор на джипа е загинал на място, премазан от ламарините, които са хлътнали силно навътре.
Спътникът до него, на 45 г., е изхвръкнал от автомобила и е починал до мантинелата вляво в посока Разград. Возещите се на задната седалка двама мъже на 29 и 44 години са получили тежки рани по главите и крайниците. Спасители от пожарната ги извадиха от смачканата кола, а два екипа на Спешна помощ ги откараха в болницата. След преглед в Приемно отделение пациентите са настанени в Неврохирургия. Джипът е с размазана предница, скоростната му кутия се е разпаднала на асфалта, а ауспухът и фаровете са на метри от него.
„Видях, че срещу мен идва черна кола, натиснах клаксона и започнах да се изтеглям вдясно. Автомобилът обаче продължи да се движи насреща ми и аз намачках близо 200 метра от мантинелата, за да се предпазя от удара, но не успях. Джипът се удари в левия ми калник, завъртя се и от него падна човек“, разказа пред „Утро“ малко след катастрофата уплашеният до смърт шофьор на камиона Георги Георгиев, на 60 г. Той работи в силистренска фирма и е отивал в Цар Калоян, за да превози до Силистра дърва за огрев. Доктор от третата линейка му постави успокоителна инжекция и го откара в болницата за преглед. Прегледът установи трамва в гърдите, но Георги отказа лечение и бе върнат до камиона.
Причината за сблъсъка вероятно е заспиване на водача на хюндая зад волана. Той се е движил с голяма скорост и затова няма спирачен път. Движението в участъка бе пренасочено през местността за отдих Войводица.
„Вижте колко много знаци има за ограничение на скоростта на 50 км/час поради ремонт на пътя, но щом Законът за движение по пътищата не се спазва, каквото и да се прави, той не може да противодейства на катастрофите. Вече не знам какви мерки да предприеме Пътната агенция, за да се сложи край на тежките инциденти по пътищата в Русенско“, коментира пред екипа ни от мястото на катастрофата Минчо Минчев, директор на Областно пътно управление.
55 минути по-късно, в 9.15 часа, малко преди Мойсев баир в посока Бяла молдовски тир два пъти е ударил русенско пежо със семейство в него. За късмет мъжът и жената са се разминали само с уплаха. „Не знам какво стана, движихме се по пътя със 70 км/час, когато този голям тир ме удари отстрани, завъртя ни и ни блъсна още веднъж. Те бяха десетина камиона, които още от бензиностанцията до „Метро“ започнаха да се изпреварват по пътя и да застрашават живота ни“, казаха уплашените Лазар и Емилия Лазарови.