Голямата зала на Доходното здание беше препълнена в петък вечерта, когато русенци трепетно очакваха концерта на PKF - Прага Филхармония с две изпълнения на гениалния виолончелист Миша Майски. Тези, които са слушали челиста на живо при предишното му гостуване през 2007 г. в Русе, бяха с нагласата да повторят вълшебната тръпка, а останалите живееха с нагласата да се докоснат до един от най-именитите музиканти на планетата.
Появата на Майски предзизвика кратка буря от аплодисменти, която не стихна след финала както на Първия Концерт за виолончело и оркестър на Хайдн в първата част на вечерта, така и след композицията на Макс Брух „Кол Нидре“ в началото на втората част на концерта.
Верен на себе си, артистът, който неведнъж е признавал, че след като 25-годишен заминава за Израел от Съветския съюз, живее втори живот, при двете си появи на сцената показа обичайния си стил на обличане.
Артистът трябва да носи това, което му позволява да се чувства свободно, а фракът и папийонката ме карат да се чувствам скован, признава неведнъж Миша Майски. В последните години той предпочита дрехите на японския дизайнер Исей Мияке, когото нарича гений на дрехите - но виолончелистът цени най-вече това, че не се мачкат при пътуване. В първата част на концерта той излезе в сребриста риза, която заедно със специфичната му прическа напомни на младите от публиката Бийтълджус - героя от едноименния американски филм, а във втората - в свободна черна блуза на фино райе.
Всичко това макар да впечатлява, остава на заден план, когато Миша Майски вдига лъка и го спуска яростно върху виолончелото, изработено през 18 век от знаменития майстор Доменико Монтаняно. Останалото беше блестящото партньорство с PKF - Прага Филхармония под диригентството на Алфонсо Скарано. И аплодисменти - довели до биса с „Ноктюрно“ от Чайковски.