Иск с претенции за незаконно уволнение и изплащане на 6 заплати е завела социалната работничка Ценка Благоева срещу Община Борово и Дневния център за работа с деца в градчето, където e работила до януари. Делото вече е насрочено в Беленския районен съд.
„Благоева е назначена като логопед в социалната услуга на 3 януари 2012 година. Заради намаления обем работа и преобразуването му в Център за обществена подкрепа решихме да я освободим“, обясни за „Утро“ кметът на Борово Георги Георгиев. Още повече, че според него след изтичане на изпитателния й срок социалната работничка започнала да проявява претенции, основно за повече платен отпуск, да изпада в пререкания и да сипе тежки и недопустими доноси за директора на заведението Атанас Николаев.
„От 511 работни дни Благоева е била на работа едва 363. 82 дена е била в платен отпуск, 62 - в болнични, а 4 - в неплатен отпуск. Повечето пъти е работила най-много с 1 дете и изобщо не е била натоварена. Докато в същото време е получавала над 600 лева заплата. Според мен тя е решила да се издържа чрез водене на съдебни дела“, коментира още Георгиев и подчерта, че при освобождаването й са й изплатени 4 работни заплати.
Цялата драма и претенции за незаконно уволнение идва от разминаване на датата й за освобождаване в различните документи. Протоколът за освобождаването й е от 10-ти, а реално тя вече не е част от екипа ден по-рано. Според кмета това не е грешка, а добре измислена схема от самата Благоева, адвоката й и председателя на синдикалната секция.
„Благоева е познат артист от предходни филми и хората и институциите трябва да имат обеца на ухото“, заяви Георгиев и подчерта недопустимия език на доносите, които социалната работничка е сипала срещу директора на Дневния център. Той обаче не пожела да посочи дори част от тях.
Името на Ценка Благоева нашумя покрай иска за клевета, който заведе срещу журналистката от „Утро“ Ася Пенчева. Сагата все още не е приключила, тъй като присъдата, с която преди ден Пенчева бе оправдана по обвиненията за клевета, не е окончателна.