Свои връстници от осем европейски държави посрещнаха преди дни в Професионалната гимназия по икономика „Елиас Канети“. Русенските гимназисти са домакини на поредната работна среща на ученици и техните преподаватели от Румъния, Полша, Литва, Португалия, Италия, Франция, Испания и Турция. Срещата е част от международния проект „Изкуството и науката - най-добрите посланици на национални ценности в Европа“ по програма „Коменски“. От миналата есен досега младежите и техните учители са се срещали вече в Литва, Португалия и Румъния, обясни директорката на ПГИУ Румяна Белчева. Работата по проекта е започнала през септември 2012-а и ще продължи до 2014 г. Младежите дискутират гражданското общество, изучават националните традиции и обичаи на своите партньори и обсъждат своите европейски отговорности. Заедно с това те усъвършенстват и езиковите си умения - това стана ясно още вчера, когато при посрещането с хляб и сол и китка здравец в двора на русенската гимназия за младежите не съществуваше езикова бариера. А хорото на българчетата предизвика и гостите да се уловят на него.
Вчера над 40 учители и ученици от държавите участнички в проекта гостуваха на кмета Пламен Стоилов. Той ги запозна с приоритетите в програмата на кметския екип и ги покани отново да посетят Русе след две години, когато в него ще бъдат инвестирани над 85 млн. евро по проекти, финансирани от еврофондовете. „Русе е известен като Малката Виена и ние полагаме усилие да съхраним богатото културно-историческо наследство на града“, обясни Стоилов. Той разказа и за кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019 г. и заяви увереност в нейния успех.
Предстои участниците в срещата да направят екскурзия до Варна. През пролетта на 2014 г. младежите ще съберат в книга всичко, което са научили и ги е развълнувало по време на техните срещи.