Започна цялостно преасфалтиране на пътя за морето в русенската му част. Това съобщи за „Утро“ директорът на Областното пътно управление Минчо Минчев. Въведен е пропускателен режим, при който движението се извършва само в едното платно. Според Минчев процесът ще продължи до края на юли. Макар че сезонът на летните почивки вече започна и именно през юли много хора пътуват към морето, Минчев е категоричен, че предстоящият ремонт няма да затрудни придвижването на летовниците. „Досега пътят беше разбит и двулентов и пак минаваха“, заяви областният пътен шеф. И обясни, че точно сега е подходящото време за асфалтиране, тъй като ако се направи преди зимата, ще бъде некачествено като за еднократна употреба.
В кои участъци ще има „бързи“ ленти за изпреварване, все още не е ясно. „Проектантите ще си кажат думата за тези зони, но такива ще има“, каза Минчев. Маркировката най-вероятно ще е „шумяща“. Този вид специална релефна боя се използва масово в съседна Румъния и предупреждава с характерен силен шум на гумите, че водачът навлиза в съседната лента.
Минчев увери още, че натрупаните грозни камари строителни материали и отпадъци вследствие от разширението ще бъдат изчистени.
Ремонтът на пътя Русе-Шумен включваше укрепване на банкетите и разширяване на всяко платно с 1.25 метра. За целта до края на ремонтните дейности ще бъдат усвоени още 8.7 милиона лева, които се добавят към изразходваните през миналата година 2.3 милиона. Извън ремонтирания участък остават 5 километра между селата Бъзън и Писанец.