Две скромни палатки пред входа на Доходното здание предлагат на вниманието на минувачите изделия, изработени от надомници от 7 държави, сред които Турция, Македония и Грузия. Дантели от Албания, плъстени пантофи и ярки шалове от Киргизстан, плетени гривнички от Армения, картички с мъдри мисли от велики хора, гоблени и сувенири от коноп и лен са представени на щандовете. Най-малкият участник, 7-годишният Калоян Кънчев, показваше направените от него магнитчета, а 11-годишната Десислава Димитрова съсредоточено създаваше брюкселска дантела под зоркия поглед на майсторката Мария Драпкова. 
Бебешки терлички и миниатюрни дръвченца, отрупани с полускъпоценни камъни, довършват картината на събитието, което е наречено Втори международен фестивал на надомните занаяти. Вчера то бе открито от Виолета Златева, председател на Националното сдружение на надомните работници. С приветствие към участниците се обърна директорът на общинската дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, която прочете и поздравление от кмета Пламен Стоилов. Тя обясни и че организаторите са спечелили финансиране на фестивала с проект по програма „Култура“ на Община Русе.
На въпрос на „Утро“ защо фестивалът има толкова скромни параметри, Златева обясни, че по същото време се провеждали още няколко международни форума на надомници и затова този път участниците били малко. Миналото лято на улица „Александровска“ край Халите бяха разпънати поне тройно повече платнени павилиони. Все пак Златева уточни, че фестивалът включва и конференция, и конкурси за най-добро туристическо изделие и за детска рисунка.