Двойно е скочил дългът на русенци към ВиК. В момента към дружеството са натрупани задължения, главно от домакинства, за над 2 милиона лева. Сумата, която има да събира ВиК от клиентите си, никога не е била толкова висока, дори в началото на кризата рядко надхвърляше 800 000 лева или максимум милион.
„Кризата и недоимъкът си дават отражението - хората забавят плащанията, като си мислят, че сметките за вода не са толкова високи като другите. И е така - едно семейство рядко плаща повече от 20-25 лева за вода, а това е нищо на фона на сметките за ток, например. Не е виновна и таксата за пречистване, защото за това се плащат по 28 стотинки на кубик, за едно домакинство излиза по 1-2 лева на месец. Просто хората нямат пари. 
Но малките сметки като се натрупат, стават невъзможни за плащане“, обяснява шефът на дружеството Сава Савов.
80 процента от неплатените сметки принадлежат на домакинствата, ръст при фирмите няма, сочат разчетите на ВиК. Но причината надали е свързана с някакъв разцвет на икономиката, а по-скоро обратното - с липсата на производствена дейност. 
Забавянето на плащането обаче почти сигурно води съдия-изпълнителя пред вратата - ВиК завежда дело за всяка сметка, която надхвърли 200 лева. А тогава с таксите за изваждане на изпълнителен лист и разноските по самото изпълнително дело дългът скача поне двойно.
Освен това вече всеки ден групи на ВиК обикалят по кварталите и прекъсват водоподаването на натрупалите задължения абонати. Засега главно в кварталите над гарата, където има и най-голям проблем с плащането на сметките. 
Ситуацията става инфарктна и заради факта, че ВиК разчита на тези пари, за да извършва аварийните ремонти и подмяната на тръбите. И ако задълженията на гражданите към фирмата продължат да растат, ремонтите просто може да секнат. А тогава през нацъфтелите стари тръби ще изтича вода, която ще се трупа на гърба на всички.