С официално писмо от УЕФА до Българския футболен съюз днес, 25 юни, Ботев (Пловдив) бе потвърден като третия наш представител в турнира Лига Европа за сезон 2013/14.

Уникалната победа за българския футбол, този път извън терена, стана факт след тридневна сага, в която 3 часа преди тегленето на жребия в Нион (Швейц) получилият право да участва в турнира ЦСКА се отказа от мястото си по финансови причини. Веднага след това президентът на Българския футболен съюз и член на Изпълнителния комитет на УЕФА Борислав Михайлов поиска с официално писмо от европейската централа да вземе под внимание възможността за запазване на квотата на България в турнира и да замени отказалия се ЦСКА с Ботев (Пловдив).

В крайна сметка след проведените многобройни разговори на Михайлов с отговорните фактори в европейския футбол и разглеждане на документите по случая от отдел "Турнири" на УЕФА в Българския футболен съюз днес, 25 юни, привечер бе получено официално потвърждение, че Ботев може да се включи в турнира Лига Европа.

Съперник на "канарчетата" в първия предварителен кръг ще бъде Астана (Казахстан), като мачовете са на 4 и 11 юли. На същите дати играе и другият ни представител в тази фаза на състезанието - Левски, който също ще трябва да пътува до Казахстан, за да премери сили с местния Иртиш. Носителят на Купата на България Берое се включва направо във втория предварителен кръг и ще има за съперник израелския Апоел (Тел Авив). Шампионът Лудогорец пък се падна със Слован (Братислава, Слвк). В крайна сметка след положените усилия България запази 3 представителя в Лига Европа за сезон 2013/14.