Затвор, конфискация на имуществото и глоба поиска прокуратурата за бившия директор и юрисконсулт в Община Варна Ивайло Костов, собственика на несъществуващото вече бистро пред Регионалната библиотека в Русе Камен Георгиев, родения в Шумен Георги Нейчев и русенеца Илиян Богданов. Четиримата са сочени като част от схемата за изнудване и измама на собственика на веригата магазини „Щастливото бебе“ Петър Петров.
Костов, който е син на известен бизнесмен и собственик на заведения в Златни пясъци, както и Георгиев могат да влязат в затвора за около 7-8 години, да се разделят с 1/4 от това, което притежават официално, както и да платят 5000 лева глоба. Стига съдът да сметне исканите от прокуратурата наказания за справедливи и да ги превърне в присъди. За младежите Нейчев и Богданов, които са сочени за помагачи в схемата за изнудване, се иска по-кратък престой зад решетките. За останалите двама подсъдими по делото за рекет - бившата дългогодишна приятелка на Георгиев Десислава Иванова и екстрасенса и бивш кандидат за общински съветник в Русе Борислав Караджов, прокуратурата поиска условни наказания.
Заради пълните самопризнания на Караджов, искреното му разкаяние и здравословните му проблеми обвинението поиска 3 години условно наказание с 5 години изпитателен срок, конфискация на 1/6 от имуществото му и глоба. Частичните признания на Иванова, тежкото й психическо състояние по време на процеса и здравословните й проблеми пък са причина за нея да се искат 2 години и половина условно с 4 години и половина изпитателен срок, както и глоба.
Вчера на заседанието присъства и самият пострадал - бизнесменът Петър Петров, който заведе граждански иск в размер на 16 811 лева - толкова, колкото не са му възстановени от изнудването.
Идеята за рекет на собственика на магазини за бебешки стоки се родила година, след като Десислава и Камен се запознали с неговото семейство и започнали да общуват. Паралелно бившата двойка настоящи подсъдими поддържала приятелски контакти с екстрасенса Божидар Караджов, на когото споделили за добре подплатения във финансово отношение бизнесмен. Разказали как търговецът бил глобен от данъчните със солидните 200 000 лева и си платил санкцията. Така Десислава, Камен и Божидар решили да изцедят добри пари от Петров, като в схемата бил включен Костов.
Ролите били планирани и разпределени, като бившият общинар изиграл лошият и измислен прокурор от Варна Георги Василев, който трябвало да съобщи на Петров, че срещу него започва дело за пране на пари. Екстрасенсът пък се представял за бившия окръжен прокурор на Варна Лъчезар Добрилов, който можел да отърве бизнесмена от тежките обвинения, въпреки че от години бил покойник. Младежите Нейчев и Богданов пък трябвало да наемат кола с буркан и да я нагласят да изглежда като полицейска. С нея трябвало да посрещнат „погазилия закона“ Петров и да го стреснат.
Първоначално планът на шайката бил да оскубят 200 000 евро, но после решили сумата да се намали наполовина и му поискали 200 000 лева. Човекът си платил, а Ивайло, Камен, Божидар и Десислава си разделили по около 67 000 лева. Бързото и безпроблемно облажаване обаче им се усладило и „прокурорът“ поискал още 60 000 евро за замазване на очите на комисията за отнемане на незаконно имущество. Тогава на Петров му писнало и започнал да отлага изплащането на парите. За да го мотивират, мнимите разследващи започнали да му подхвърлят информация, че познават дъщеря му, че знаят, че тя пуши трева и може да й подхвърлят наркотици. Дори изпратили на момичето заплашителен SMS с двусмислено съдържание, че се задава силен дъжд, а тя се разхожда без чадър.
Съмненията за нещо нередно били разкрити от адвокатката на Петров, която проверила, че такива прокурори няма, а малко след това полицията започнала работа по случая. Така Нейчев, който уж бил изпратен за представител на бившия окръжен прокурор на Варна, за да получи поредния подкуп, бил закопчан от полицаи. Заловени били и останалите. Всички без Камен Георгиев върнали своята част от разпределените от рекета пари. Междувременно в апартамента на русенеца били открити патрони и боеприпаси, за които той нямал разрешение.
Вчера по време на пледоариите прехвърчаха искри между адвокатите на подсъдимите. Повечето от тях вече се канят да обжалват все още непрочетените присъди. Какви ще се наказанията им ще стане ясно другата седмица.