Русе ще разчита на подкрепата на немски градове и региони за разработване и изграждане на високотехнологичен парк. Това стана ясно по време на срещата на кмета Пламен Стоилов с посланика на Германия у нас Матиас Хьопфнер, който бе в града за „Мартенските музикални дни“.
Стоилов запозна госта с реализираните в Русе проекти и с тези, които са в ход. Той не пропусна да отбележи новата инвестиция на германската фирма „Витте аутомотив“ върху терен от 100 000 кв. метра. Когато тази година приключи първият етап от строителството на новия завод, фирмата ще открие 500 нови работни места, а оборотът й ще надхвърли 70 млн. евро. След окончателната реализация на проекта, заводът на „Витте аутомотив“ ще е един от най-големите и ще осигури заетост на 2000 русенци, изтъкна кметът. Той благодари на германската страна за това, че подкрепя активно реализирането на Дунавската стратегия.
Заместникът му Карапчански запозна германския посланик с намеренията на Русе за развитието на автомобилен клъстер и изграждането на високотехнологичен парк, като потърси съдействие от немското посолство за намиране на партньори за двата проекта.
В края на срещата Пламен Стоилов зарадва госта си с бутилка квалитетно русенско вино и албума „Чудесата на България“ и го покани да гостува и на 55-тото издание на „Мартенски музикални дни“ догодина.
Посланик Хьопфнер се срещна и с областния управител, пред когото пое ангажимент да съдейства за възстановяване на сътрудничеството между Русе и родния му град Потсдам.