„Приказки за тромпет“ е поредното издание на проекта „Фортисимо Фамилия“, което ще гостува в Русе. На 5 април в салона на операта солистът Петър Македонски заедно с актрисата Сандра Петрова ще въведат децата в чудния свят на медния духов инструмент, който съществува от дълбока древност.
Прадедите на тромпета са украсявали празниците и ритуалите на хората, живели още 1500 години преди нова ера. Той е съпровождал неотменно придворните церемонии и култовите обреди в Египет, Китай, Индия, Древна Гърция и Древен Рим. В Китай са правили този музикален инструмент от бронз, а в Индия - от специален вид морска раковина, която притежавала плътен звук и се наричала шанкха. А древните олимпийски игри в Елада не започвали, без началото да бъде оповестено именно със зова   на медните тръби.
Всичко това, а и много други неща ще научат децата, които на 5 април дойдат да чуят приказките за тромпета. Солистът на Симфоничния оркестър на БНР Петър Македонски е подбрал забавни произведения, които със сигурност ще впечатлят невръстната публика. Сред тях са „Полетът на бръмбара“ на Римски-Корсаков, „Музика на водата“ на Хендел, „Междузвездни войни“и др. Актрисата Сандра Петрова играе в Националния музикален театър „Стефан Македонски“ и е позната на малки и големи деца като шеметната Бъркобунта от предаването „Бърколино“ по Българската национална телевизия.
В „Приказки за тромпет“ ще се включат и музиканти от операта, които ще свирят под диригентството на Владимир Бошнаков.