Винаги, когато идвам в Русе, ме обземат изключително богати, силни чувства, призна вчера на пресконференция директорът на театрална работилница „Сфумато“ Маргарита Младенова. Трупата на „Сфумато“ пристигна, за да открие снощи второто издание на Европейската театрална работилница със спектакъла „Медея - майка ми“, постановка на Младенова и Иван Добчев.
Това е първата постановка от нашата нова програма „Изчезващата човечност“, обясни Младенова, като допълни, че спектакълът се фокусира върху съвременни проблеми. Темата е състоянието на майчините инстинкти и майчинството, от което някои правят семеен бизнес - превръщат се във фабрики за деца, които продават, за да изхранят другите деца вкъщи, каза режисьорката. Действието се гради върху три монолога на мъже, израсли в домове, и на три жени - едната е убила детето си, другата го е продала, а третата е проститутка. Древногръцката Медея е име нарицателно за майка-детеубийца, а ние търсим отговор на въпроса коя е лошата майка днес, като правим зрителите съпричастни към драмите на съвремието, обясни режисьорката.
Днес Маргарита Младенова ще участва в дискусията на театрални директори от България, Румъния и Германия, която се провежда в рамките на Европейската театрална работилница. След това се връща в София, където започва поредният „Малък сезон“ на „Сфумато“ с множество театрални ателиета, изложби, дискусии, отново върху темата „Изчезващата човечност“. Младенова не скри, че с удоволствие би направила подобно ателие и в Русе, града, където е направила първата си постановка - на пиесата на Алфред дьо Мюсе „С любовта шега не бива“.