Русенският алпинист Иван Томов се размина по чудо с куршумите на пакистански талибани, които убиха зверски трима китайци, петима украинци, руснак и свой сънародник сунит от техническия състав на международна експедиция, в която участва и Томов.
Атаката била извършена срещу базовия лагер в Диамирското подножие на планината Нанга Парбат. Нападателите от ислямистката групировка „Джунджуллах“ издебнали жертвите си от засада в събота вечерта. Те били с униформи на Гранична полиция - полувоенно формирование, патрулиращо в отдалечените райони на провинцията Гилгит-Балтистан.
Чужденците били разстреляни за минути, а нападателите си тръгнали с намерените в тях пари, лични документи и техника.
По-късно смятаният за един от най-спокойните райони в Пакистан бил отцепен от местната полиция, и всички алпинистки експедиции били прекратени. По зловеща ирония на съдбата Нанга Парбат е известна като Планината на смъртта, но не заради върлуващи терористи, а заради трудното й и рисковано покоряване. По стръмните й склонове и острите й зъбери са намерили смъртта си 61 катерачи, но това е първото нападение над международна експедиция.
„Да чукна на дърво и да се молим за него, Иван е жив и здрав! Неговият голям шанс е бил, че е тръгнал да изнася екипировка от втори базов лагер на височина след 6100 метра и при внезапния щурм на талибаните за радост вече не е бил в лагера. Не можахме да осъществим пряка връзка, но със сигурност е невредим. Такава задочна информация получихме от сръбската участничка в експедицията Любица Котманикова“, каза вчера пред „Утро“ секретарят на русенското туристическо дружество „Приста“ Карел Маринович.
Точно Котманикова убедила Иван Томов да се включи в тръгналата на 3 юни международна експедиция с преобладаващи в нея украински, полски и руски алпинисти. Той обяви намерението си да щурмува връх Нанга Парбат на 19 март. Тогава смелият младеж бе изпратен с официална церемония в Общината.
28-годишният алпинист е възпитаник на Бизнесфакултета на Русенския университет, но живее и работи в Англия, където по-лесно изкарва нужните за скъпия си спорт пари. Името му вече е добре известно сред световния катерачески елит. Атакуваният връх в Нанга Парбат е на 8125 метра над морското равнище. Това е девета височина в света и вторият по сложност връх след К2 /8611 м/ в планината Каракорум, на границата между Пакистан и Китай.
При изпращането в Русе зам.-кметът Иван Григоров подари на съименника си националния трибагреник и флага на Община Русе с поръка да ги развее на върха, а в замяна поиска едно камъче оттам. Сега всички искат само едно - Иван Томов да се прибере жив и здрав от Пакистан.