С официално писмо до Българския футболен съюз, получено тази сутрин, 24 юни, ПФК ЦСКА АД се отказа от участие в "Лига Европа" през сезон 2013-2014 поради "финансови причини".

Въпреки че жребият за първия предварителен кръг в турнира е днес, 24 юни, от 14:00 часа българско време, президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов проведе десетки разговори с представители на УЕФА, за да обсъди възможността мястото на ЦСКА на жребия да бъде заето от следващия в крайното класиране на българската "А" група за сезон 2012/13 – Ботев (Пловдив).

До УЕФА бе препратена цялата информация по случая, както и специално писмо от Борислав Михайлов като президент на федерацията и член на Изпълнителния комитет на УЕФА, в което се настоява УЕФА да разгледа възможността за подобна смяна, макар и в последния момент. Шансовете за успех обаче останаха минимални не само заради невъзможно краткия срок за вземането на решение, но и поради липсата на основание в регламента на Лига Европа. Както е посочено в чл. 2, ал. 10 от Регламента на турнира, "ако клуб, който се е класирал на базата на спортните резултати и е получил лиценз от съответния компетентен национален орган за участие в турнира, откаже участие, неговото място не може да бъде заето от друг клуб от същата национална асоциация."

За основателни причини за отказ от участие в този смисъл се смятат отнемане на лиценза или прекратяване на съществуването на въпросния клуб. В официалното си писмо до Българския футболен съюз обаче ПФК ЦСКА АД посочва единствено "финансови причини". Въпреки това президентът Михайлов настоя УЕФА да разгледа възможността за включването на Ботев (Пловдив) в жребия за "Лига Европа". Крайното решение обаче остана в ръцете на отдел "Турнири" на УЕФА. Жребият за първия кръг на Лига Европа започва в 14:00 часа.