Пет условни присъди даде съдът на крадци, които опоскали до бетон помпена станция на Напоителни системи край Ветово. На няколко пъти в периода ноември-януари миналата година петимата изнесли имущество за 1972 лева.
Помпената станция била изоставена. През 2011 г. специално наети фирми извадили металните тръби от напоителната система и ги предали за скрап, а помпената била заключена. Охрана нямало. Като разбрали това, жители на Ветово започнали трескаво да събират всичко метално, което стърчи или се подава от земята наоколо и от самите сгради. Изтръгнали дори ел.инсталацията и за кратко сградата започнала да изглежда като опустошена от термити.
Осъдените в петък крадци за първи път влезли в сградата през ноември 2011-а. Там все още имало метални предмети, но били трайно закрепени към стените - затова не ги били откраднали пълчищата преди тях. „Майсторите“ решили да се върнат с газова горелка. Потърсили на помощ оксиженист, който пък се познавал с приемчика на пункта за старо желязо в Сеново. И от него „заел“ бутилка с кислород за горелката, срещу уговорката да предадат откраднатите метали там.
На няколко пъти и в различно съучастие петимата нарязали винкелите, които държали вратите и прозорците в сградата, както и металните колони по ъглите на постройката. Натоварили и отнесли с микробус до пункта всичко метално, което намерили, включително и решетките от прозореца, които всъщност трябвало да предпазват от крадци. Общо предали 11 кг мед, 10 кг алуминий и 290 кг черни метали, а получените пари си разделили поравно.
Присъдите на петимата крадци вече са в сила, след като минаха през двете възможни съдебни инстанции в Русе. Проблемът обаче е, че тази помпена станция далеч не е единствената собственост на „Напоителни системи“, която е била буквално разфасована.
„Има още поне 10, които са в същото състояние. Вече дори спряхме да подаваме жалби в полицията, защото ако не ги хванем на място, делата се прекратяват след няколко месеца. А ако се заловят крадците пък, започва друга драма - от мен се иска да докажа, че винкелите, кабелите, металните каси на вратите и прочие са собственост на „Напоителни системи“. Нали се сещате, че в много от случаите това е невъзможна мисия. Вече дори спряхме да сигнализираме в полицията за някои от кражбите, а има и още много, за които просто не знам. Нашето ведомство отговаря за 140 помпени станции, с мои сили нямам възможност да им организирам охраната. Единственият ми шанс е да отдам сградите под наем, поне да се вижда, че имат стопанин“, обяснява ситуацията шефът на „Напоителни системи“ в Русе Михаил Милчев.
Според него основният проблем е слабият контрол върху пунктовете за старо желязо: „Има специфични бобини, които не се намират по дворищата, ясно е, че са откраднати от нас. И ако имаше контрол, те лесно щяха да бъдат засичани, а крадците - залавяни“. Милчев също потвърди, че е чувал за пунктове, които дават резачки и горелки „под наем“ - срещу обещанието плячката да се занесе при тях. „И при мен в момента има една такава резачка, хванахме крадците, докато режеха с нея. Те казаха, че са я взели от един пункт. Ако сега дойдат от пункта, ще трябва да им я върна, ама не смеят“, разказва Милчев.