Общината търси чрез съда парите, похарчени за разрушаване на опасна сграда на „Дойран“4.
Двуетажната къща, която беше паметник на културата, но всъщност представляваше само куп руини, бе определена като опасна за хората. И бе съборена за сметка на Общината през лятото на 2009 година в присъствието на специалисти, полицаи и на собствениците на имота. Цялата операция струвала на местната хазна 34 200 лева - за архитектурното заснемане преди събарянето и за самото й премахване.
Четири години по-късно обаче петимата наследници, получили от предците си импозантната в миналото сграда, не са се разплатили с Общината. Нещо повече - оспорват размера на платените суми и твърдят, че Общината е нарушила закона, след като е унищожила един паметник на културата, чиито тухли, орнаменти, ограда и други атрибути са били разграбени след събарянето. Къщата не е следвало да се събаря, а само да се укрепи, настояват собствениците. Но не обясняват защо те не са го направили.
Къщата на „Дойран“, за която „Утро“ писа тогава нееднократно, беше архитектурен паметник от местно значение. Особено атрактивни някога са били декоративните дървени елементи на втория етаж, както и  елементите от ковано желязо в старата зимна градина и по парапета на стълбището. В момента на събарянето обаче 90 процента от тези орнаменти вече са липсвали или са били безвъзвратно повредени. Самата сграда беше нацепена, вода течеше отвсякъде през покрива. А единствените обитатели на архитектурния паметник бяха глутница бездомни кучета.
Според общинската комисия къщата е била негодна за използване дори и от тях, защото всеки миг е можела да се срути. Затова Общината предпочете да я събори, преди да се стигне до трагедия като на софийската улица „Алабин“, на която срутване на сграда уби две млади момичета. Взето е и разрешение за събарянето от Националния институт по паметниците на културата.
Собствениците на къщата са знаели за всяка предприета стъпка - те са присъствали дори на самото събаряне. Но отказват да платят. Сега обаче ще трябва да го направят, защото според съда Общината не само не е нарушила закона, но е свършила тяхното задължение. Отделно ще платят и разноските, направени по делата срещу тях. Стига все пак решението на Районния съд от вчера да влезе в сила.