Невероятен екшън, в който главната роля ще бъде поверена на Община Русе, може да се разиграе заради едно недоглеждане. За това сигнализира „Утро“ русенецът Васил Василев и описа схемата, за която за щастие досега не се е сетил нито един престъпен ум. А тя е съвсем проста.
„Харесвам си неправилно паркирана кола и я наблюдавам. След като паякът я вдигне, отивам до паркинга на ул.“Котовск“ и срещу 40 лева я вземам“, обяснява Василев. А това е възможно, тъй като служителите, които освобождават автомобилите, искат единствено името на дошлия човек и номера на търсената кола, но не изискват нито лична карта, нито талона на автомобила. Всичко е на юнашко доверие. 
Освен това паркингът не е строго охраняван и никой не следи дали автомобилът се отключва с ключ или ключалката му се чупи и двигателят се пали с кабелите.
Този лош сценарий изникнал в съзнанието на Васил преди месец, когато неговият „Мерцедес“ А-класа бил вдигнат. „Отидох на „Котовск“ и единственото, което искаха от мен, е да кажа регистрационния номер на автомобила си и как се казвам“, обяснява мъжът. След това служителят му дал 2 билетчета на обща стойност 40 лева, Васил се разписал в книга и отишъл да си вземе колата, без никой да го наблюдава. „Това е скандално - всеки може да влезе и да вземе чужда кола за 40 лева. Искрено съжалих, че не изпратих съпругата си да отиде да я вземе и след 20 минути аз като собственик на колата да си я потърся, за да видя каква ще е реакцията“, обяснява Василев.
„Изобщо не ми е преминавало през ума, че е възможен такъв вариант. Прав е човекът“, коментира за „Утро“ зам.-кметът Свилен Иванов. Той обеща, че незабавно ще разпореди да се контролира на кого и срещу какви документи се връщат вдигнатите автомобили.
Друга инфарктна ситуация, през която винаги преминават шофьорите на вдигнатите от паяка коли, е първоначалния шок, че щом я няма на оставеното място, значи е открадната. Хората признават неправилното си паркиране но искат Общината да обмисли вариант за уведомяване при репатриране. „Аз звъннах на 112, за да проверя какво се е случило с колата ми“, разказва Васил. И от там след няколко минути го уведомили, че превозното средство не е станало жертва на крадци, а на паяка.
„И за това е редно да се помисли“, призна зам.-кметът Иванов. Засега един от най-удачните варианти е като на мястото, откъдето се вдигне автомобилът, се залепи стикер, който уведомява шофьора, че е спрял неправилно и къде може да си намери колата. Този вариант обаче има и минус. Ефектът от предупреждението може да се изгуби, ако на мястото спре друга кола и го закрие.